Youxia X

Youxia_X

Kinesiska Youxia X är den senaste Tesla Model S kopian från folkrika landet i öst. Bilen liknar sin amerikanska förlaga ännu mer än Aoxin Ibis vi berättade om förut.

Youxias hemsida berättar mycket spännande data om bilen: över 46 mils räckvidd, asynkron elmotor på 270 kW (360 hk), bakhjulsdrift och 0-60 på 2.8 sekunder! Fast bilen har ingen Ludicrous mode – 2.8 sekunder tar 0-60 km/h, inte mph, men siffran låter ju bra, eller hur? ;) 0-100 km/h ska ta 5.6 sekunder (iofs även det en respektingivande tid för en kinesisk bil).

Youxia_X3

Youxia gick även ut och berättade på deras pressvisning av bilen i Peking att bilen kommer använda battericeller av 18650 format, ha röststyrning, Mobileye lane keeping, och att de hoppas på 5 stjärnor i krocktester! Låter mer och mer exakt som en Tesla Model S, eller hur? ;)

Utseendet talar också för sig själv: dragen från Tesla Model S är onekligen där, även om bilen har en mer kantig design. Till och med noskonen är där, med en emblem väldigt snarlik Tesla Motors på den.

Elon har ju sagt “all our patent are belong to you”, Tesla Motors kommer inte åtala företag som använder deras patent, så Youxia slipper för en gångs skull skämmas för att de kopierar västerländsk bilteknologi så blatant. Dock har Tesla Motors endast släppt sin teknologi fri – inte bilens design. Vi får se vad Elon Musk tycker om en sådan blåkopia av bilen.

Youxia har uppgivit ett pris motsvarande 400,000 kronor i Kina, och leveransstart 2017. Låter lockande?

Youxia_X2

Kinesiska sajten 163.com har dock skrapat på ytan och avslöjat kejsarens kläder: Företaget Youxia består av endast 20 personer, dess 27-åriga grundare och VD Huang Xiuyuan är en humaniora student med fyra Internetbolag bakom sig. Det avslöjades även att prototypen som visades upp i själva verket är en modifierad Tesla Model S. Företaget köpte helt enkelt en Model S och modifierat dess kaross. Inte undra på att den liknar Tesla då ;) Det var nog också anledningen till att inga fick ta bilder på bilens inredning utan folk fick nöja sig med datorrenderingar av hur bilen kommer se ut inuti.

Vi önskar företaget Youxia Motors och dess VD Huang Xiuyuan ärligt hjärtligt lycka till och tycker det skulle vara underbart om de lyckades skapa en riktig utmanare till de etablerade biltillverkares patetiska försök till elbilar. Tyvärr är det ytterst tveksamt om de lyckas utveckla en komplett elbil och få igång serietillverkning av den inom de knappa två åren som är kvar till 2017. Tidsplanen är lite väl optimistisk.

 


TCS ett år sedan: Är muggen halvfull, halvtom, eller bara… halv?

För ett år sedan berättade vi hur det kan gå om man ställer en frigolitmugg i Tesla Model S mugghållare och sedan skjuter fram armstödet.

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
  • JH

    Kinesisk affärsmodell i sin prydnad