Din sista bil

Bilen du köper nu kan vara den sista bilen du någonsin kommer köpa. Det spår i alla fall rapporten Rethinking Transportation 2020-2030 från analysfirman RethinkX.

RT1Anledningen till det stavas självkörande bilar. Och stora flottor av sådana, som man kan beställa en bil från via sin mobilapp. Enligt deras rapport kommer folk sluta köpa egna bilar bara något år efter att självkörande bilar tillåts på egen hand åka runt på gatorna. Vilket de förutspår kommer hända år 2021.

Redan några få år efter att de självkörande bilarna dyker upp kommer bilhandeln att kollapsa. Ingen kommer vilja köpa egna bilar längre. År 2024 upphör i stort sett nybilsförsäljningen – ingen kommer vilja köpa nya bilar längre.

Anledningen till det snabba kollapset blir stora flottor av självkörande bilar. Som likt dagens taxibilar kan beställas från mobilen. Starta appen och be om en bil så hämtar närmaste självkörande bil upp dig. Ange sedan vart du vill åka så skjutsar bilen dig snabbt till din destination.

RT2De självkörande taxibilarna blir så billiga i drift att de inte bara blir billigare än att köpa en ny bil – de blir billigare än att tanka din befintliga bensin- eller dieselbil också! Det blir billigare för folk att åka självkörande taxi än att sätta sig i egen bil och åka själv. Det är den prisskillnaden som är orsaken till snabba omställningen.

RethinkX räknar med att om du år 2021 köper en splitter ny fossil- eller elbil hamnar milkostnaden på runt 33 kronor per mil (inräknat bränsle, värdeminskning, försäkring, etc.).

Behåller du din gamla fossilbil hamnar milkostnaden på runt 18 kronor per mil (bla pga mindre värdeminskning).

Men de självkörande taxibilarna kommer erbjuda åkturer för 9 kronor milen! Eller för 3 kronor milen om du är beredd att samåka med andra. En sådan prisskillnad är inte bara dödsstöten för nybilsförsäljningen – folk kommer överge även sina gamla fungerade fossilbilar (speciellt om något går sönder på dem och de behöver besöka verkstad).

RT3Hur kan de självkörande bilarna bli så billiga? Jo, för att de kommer bli eldrivna! Åter igen är det ren ekonomi det handlar om: elbilar blir mycket billigare i drift för bolagen så de kommer välja dem framför fossilbilar. Den utvecklingen har vi redan fått skönja idag då taxichaffisar i allt högre andel väljer att köra elbilar – just på grund av deras ekonomiska driftsfördelar. Att el är billigare än bensin är bara en liten del av besparingarna – de stora vinsterna är framför allt på service-sidan.

Att elbilar helt kommer ta över bilmarknaden om bara 8-10 år är alltså egentligen bara en bieffekt av utvecklingen. Privatbilism (som i huvudsak använder fossilbilar idag, men även år 2025) kommer ersättas av självkörande taxibilar (som i huvudsak kommer använda elbilar). Det folk har spekulerat i -att elbilar kommer ersätta fossilbilar i framtiden- kommer påskyndas rejält av den självkörande revolutionen.

I alla fall enligt analysfirman RethinkX.

KristallkulaKommer utvecklingen verkligen gå så snabbt? Kommer sista bilförsäljaren verkligen slå igen redan om sju år? Kommer folk verkligen kasta ut sina gamla fossilbilar? Och kan det verkligen fungera även på glesbygden?

Det är ingen som vet, förutom kanske en och annan tidsresenär. Men även om vissa ifrågasätter tidsskalan är de flesta överens om att utvecklingen är på väg åt det hållet. De självkörande bilarna kommer. Självkörande bilflottor kommer erbjuda billigare alternativ än dagens taxibilar. Och folk skrotar inte sin gamla bil för att den omöjligen kan lagas igen – utan oftast för att reparationen skulle blivit dyrare än att skaffa ny bil (ny som i en annan, inte nödvändigtvis fabriksny).

I vårt avlånga land uppstår dessutom frågan ifall autonoma bilflottor kommer någonsin kunna bli ett alternativ på glesbygden? Fast det räcker ju om en enda granne skaffar en självkörande bil som han tillåter skjutsa även andra så är bollen i rullning även där också.

Inte ens RethinkX vågar förutspå att all trafik har ersatts av självkörande bilar år 2030 – men att 95% av alla resorna görs med dem. I storstäderna kan då siffran vara 100%, det kanske till och med blir förbjudet att åka med egen bil. Medan på glesbygden kan andelen som fortfarande åker runt med egna bilar vara betydligt högre, de påverkar huvudsumman ändå bara marginellt.

Rapporten innehåller väldigt mycket följdeffekter också, som får en att inse hur stort revolution vi ser fram emot. Som att om alla går över till att åka självkörande elbilar kommer världens oljeindustri att kollapsa. Inte på grund av att oljan tar slut – utan för att ingen efterfrågar deras produkter längre. Stenåldern tog inte heller slut för att folk fick slut på stenar.

Nedan videoklipp är ett utav bidragen till Teslas reklamtävling Project Loveday. Framtiden kan bli ännu häftigare​ än så:

 

Tagged , . Bookmark the permalink.