Hjärnan i handskfacket

Flera har undrat var Tesla har “gömt” datorn till nya autopiloten. Den datorn är 40 gånger så kraftfull som den gamla och ska möjliggöra att bilen ska kunna köra helt själv i framtiden. Genom att simulera hjärnceller är den mer en “elektronhjärna” än dator i traditionell betydelse.

Konkurrenters prototyplösningar brukar uppta hela bagageutrymmet:

03-nissan-leaf-piloted-drive-prototype

Tesla (eller snarare deras samarbetspartner NVIDIA) lyckats krympa ner det till:

NVIDIA kallar den för världens första Artificiell Intelligens Superdator för bilar. Varje såld Tesla innehåller en sådan dator, väntandes på rätt mjukvara som ska möjliggöra autonoma bilar redan om något år. Vi har sett videon där en Tesla åker alldeles själv på gator. Den bilen är inte extrautrustad på något sätt. Det är ingen prototyp. Det enda som är annorlunda med den bilen är mjukvaran dess dator kör. Tesla håller på att finslipa mjukvaran och laddar med jämna mellanrum upp senaste versionen av koden till tusentals bilar – där den kör i bakgrunden, betraktar omvärlden med sina kameror, fattar beslut om hur den skulle ha kört och jämför det sedan mot hur människan körde bilen i samma situation. På så sätt lär den sig att bli bättre och bättre. När autonoma styrningen har blivit tillräckligt duktig att köra bilen kommer Tesla släppa funktionen.

Men det finns ett litet problem i det hela. Ingen har lyckats ta fram en helt autonom programvara som alldeles själv kan köra bilen i alla situationer än. Varken Tesla eller konkurrenterna. Men Tesla säljer redan hårdvaran i bilarna. De har förberett dem så gott de kunde – men tänk om det visar sig att processorkraften inte räcker till uppgiften? NVIDIA kortet i Teslorna har dubbla processorer – men tänk om det framkommer att det skulle behövts tre? Eller fyra?

ap2eculocation

Därför har Tesla gjort autopilot-datorn relativt lätt utbytbar. Den sitter i utrymmet ovanför handskfacket på passagerarsidan. Stor som en pizzakartong för inbakade pizzor, mångdubbelt mindre än konkurrenternas prototyper. Till vänster i bild ser man förresten bilens ordinarie dator bakom mittskärmen.

 


TCS-11

På lördag är det dags för vårt årsmöte! Vi samlas klockan 11 ute vid Teslas lokaler i Infra City. Efter lite mingel åker vi karavan in till Stockholm där vi åker runt och visar upp våra bilar. Slutligen äter vi härlig lunchbuffé på Haga Forum. Alla är hjärtligt välkomna! För mer info klicka här.

 


TCS ett år sedan: Volvo 40.2

För ett år sedan visade Volvo upp sin eldrivna konceptbil 40.2 som de hoppas släppa 2019. Vi analyserade karossen och chassiet i detalj på jakt efter ledtrådar om bilen.

Tagged . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Johan Gustavsson

    Vet vi nått om upplösningen på kamerorna?