Elbussarna i Shenzen

BYDbuses

I tidningarna får vi läsa om Malmös storsatsning på elbussar. 32 batteridrivna bussar köps in och ska börja trafikera stadens gator nästa år. Därmed kommer Malmö skaffa största elbussflottan i Sverige och gå om Eskilstuna som var störst hittills med 12 bussar. I September i år fanns det 53 batteridrivna elbussar i Sverige. Efter ettan Eskilstuna följde Umeå med åtta bussar och Göteborg, Helsingborg och Västerås med sex bussar var. Även i Avesta, Lund, Stockholm, Sigtuna, Karlstad och Kramfors finns det mindre flottor med enstaka elbussar. I alla svenska städer utgör elbussarna endast en bråkdel av städernas bussflottor, majoriteten är fortfarande dieselbussar.

Blickar vi österut läser vi istället nyheten i South China Morning Post om bussarna i Shenzen. Staden med 12 miljoner invånare har bytt ut alla sina bussar till elbussar. Alla. På stadens gator rullar det nu runt 14 000, ja du läste rätt: fjorton tusen elbussar. De allra sista dieselbussarna pensioneras just nu, till årsskiftet ska de vara borta. Då avslutas stadens 6 år långa förnyelse av bussparken. Redan 2011 levererade kinesiska busstillverkaren BYD de första elbussarna och de initiala försöken uppfyllde förväntningarna. BYD levererade till slut 80% av de 14,000 elbussarna.

Har man svårt att andas och ser inte solen för all smog är man mer benägen att satsa på renare teknologi. Shenzen är nu en av de renaste storstäderna i Kina, med ”endast” moderata smognivåer. Invånarna är stolta över att de faktiskt kan se blåa himlen. Staden har i åratal jobbat på att förbättra luftkvaliteten, satsningen på elbussar är endast en liten del av deras pågående arbete. Stadens alla taxibilar håller också på att bytas till elbilar. Majoriteten är redan elbilar idag, utfasningen beräknas vara färdig till år 2020. De flesta fabrikerna är belägna utanför staden.

Vilken svensk stad kommer först satsa på en helelektrisk bussflotta?

 


80e4

TCS ett år sedan: Världen runt på 80 dagar

För ett år sedan rapporterade vi om 80edays, en världen runt tävling för elbilar. En av deltagarna var faktiskt en elbuss! Borde sätta stopp för diskussioner om elbussars räckvidd…

Tagged , , . Bookmark the permalink.