Hjärnbrist?

Teslabrain

En vecka sedan visade vi ”hjärnan i handskfacket”, Teslas avancerade superdator som ska möjliggöra att bilarna blir självkörande. Datorn från NVIDIA sägs vara lika kraftfull som 150 laptopdatorer sammanlagt och ska bearbeta bilderna från de 8 kamerorna som betraktar omvärlden runt Teslas Model S och X bilar. Mjukvaran är fortfarande under utveckling, men bilarna är redan utrustade med all nödvändig hårdvara och på Teslas design studio sida kan man redan idag köpa ”Total självkörningsförmåga” till bilarna. Tesla har släppt demofilmer där en av deras bilar kör självständigt och planerar åka kust till kust i USA senare i år med en helt självkörande bil som ska åka sträckan på egen hand.

I och med att mjukvaran inte är helt färdig än finns alltid risken att Tesla kan inse den monterade datorn var ändå inte tillräckligt kraftfull. Därför har de placerat den på en för servicetekniker ganska så lättåtkomlig plats så att om det skulle visa sig att den måste uppgraderas ska den vara lätt att byta. Nu har en Teslaägare samlat mod och plockat ut datorn därifrån.

Betraktar man kretskortet ter sig risken för ett framtida byte än högre. Kortet har nämligen endast en enda NVIDIA GP106 chip. NVIDIA själva tycker det skulle behövas 2-4 sådana chip för att uppnå full autonomi enligt deras hemsida:

NvidiaP2levels

Med en enda chip uppnås endast liknande funktionalitet som dagens Tesla autopilot enligt NVIDIA, automatisk körning på motorväg. Det behövs två för vad de kallar autochafför, att bilen ska själv kunna åka A till B. Och dubbla sådana kort för full autonom körning i alla situationer.

Teslas kort verkar ha alldeles för få chip för att klara uppgiften. Men vad är det som döljer sig under den stora kylflänsen till höger?

Kylflänsen döljer en TEGRA processor. Tesla verkar alltså ha valt en något annorlunda väg mot NVIDIA som enbart förlitar sig på neurala nätverk för sin självkörande lösning. Tesla verkar kombinera neurala nätverk med traditionell processor där var och en ska göra det de är bäst på. Men kan en TEGRA verkligen ersätta 1-3 GPU processorer? Det är det Tesla hoppas på men inte riktigt är säkra på.

I värsta fall, om de måste krypa till korset och installera kraftfullare doningar kan Tesla relativt enkelt byta ut GP106 chippet då den sitter på ett separat kort lättåtkomligt utan att behöva demontera hela moderkortet. Eller byta hela moderkortet då de placerade den vid handskfacket istället för begravt någonstans djupt inne i bilen.

Folk på Tesla Motors Club som analyserade kortets komponenter kom fram till att GP106 chippet som ska simulera det neurala nätverket är en variant av grafikchippet som sitter i NVIDIA-s GeForce 1060 grafikkort. Anmärkningsvärt är att Tesla monterat endast hälften så många minneschip bredvid den som på NVIDIA-s egen Drive PX2 utvecklingskort – hälften av platserna är obestyckade. Exakt vilken variant a TEGRA processorn som är monterad framgår inte av beteckningen på chippet, det verkar vara en specialversion framtagen för Tesla.

Teslas ingenjörer verkar alltså ha hårdbantat NVIDIA-s utvecklingsplattform och monterat en rejält förenklad version av den i bilarna. Att den klarar av att framföra bilen har vi sett från demovideon med testkörningen – stora frågan är hur pass pålitligt den bantade datorn klarar av att framföra bilen i alla trafiksituationer? Troligtvis är en del av de 35,200 kronor tillvalet ”Total självkörningsförmåga” kostar på Teslas designsida avsatta till ett eventuellt framtida byte av datorn. För osäkerheten gäller endast det valet – de funktioner vanliga autopiloten kräver klarar nuvarande datorn i bilarna av galant, både enligt Tesla och NVIDIA.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.