10 Model S i Sverige

Nu rullar det omkring 10 stycken Tesla Model S i Sverige. Vi tackar Power Circles VD Olle Johansson för siffran, taget ur deras elbilsdatabas ELIS. Efter de 8 registrerade bilarna i Oktober så verkar 2 i November inte särskilt mycket. Speciellt inte när man hör att de två också egentligen levererades i Oktober, det är bara pappersarbetet med registreringen som drog ut på sig.

Men då ska man komma ihåg att bilarna levereras i vågor, vågor. Bilarna byggs i Fremont, Kalifornien, testkörs och plockas sedan isär. Batterierna och motorn plockas loss ur bilen. Sedan skeppas bilarna i tre delar till Tilburg i Nederländerna, där de monteras åter ihop, och distribueras över hela Europa (förutom Norge). Tesla gör så här för att undkomma EU-s bilimportskatt. Bilarna är då tekniskt sett “made in EU”, fast egentligen inte.

Men nackdelen med den modellen är att bilarna skeppas batchvis. Tesla samlar ihop tillräckligt många bilar åt gången för att fylla ett helt fartyg som ska frakta dem över oceanen. Sedan står de i kö i Tilburg för att monteras ihop igen. Leveransen sker sedan i prioritetsordning, där Sverige inte har högsta prioritet precis. Tyskland har hög prioritet, och nya länder (som tex Estland som fick sin första bil levererad för några dagar sedan). Värt att notera är att bilarna till Norge inte skeppas via Tilburg, i och med att Norge är inte med i EU. Bilarna till Norge skeppas direkt från USA till Oslo, färdigbyggda.

Redan i början av November var vi tveksamma om bilarna som då anlände till Tilburg skulle hinna fram till Sverige under November månad. Nu vet vi att de gjorde inte det. Vi vet också att många blivande ägare -flera av våra medlemmar- har blivit lovade leverans under December månad. Nästa våg av bilar är på väg.

Men när kommer Tsunamin?

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Pingback: 6 Model S registrerade i december - Tesla Club Sweden

 • Fredrik Leijerstam

  Jag blir fundersam kring siffran 2 nyregistrerade bilar i november månad. Jag fick min levererad 25/11, och killen som levererade min sade att de körde totalt tre bilar den dagen. De två andra skulle till Stockholms-området. Kanske en av dem ändå inte blev registrerad förrän efter månadsskiftet?

  Hur som helst, hoppas att det snart blir ett uppsving med många fler Tesla-förare i Sverige. :)

  • https://teslaclubsweden.se/ Tibor Blomhäll

   Leverans- och registreringsdatum är inte detsamma. Elbilsdatabasen ELIS listar bilar nybilsregistrerade hos Transportstyrelsen. Dessutom undrar jag om en bil levererad 25/11 hinner komma med i Novemberstatistiken hos Transportstyrelsen – jag tror att din bil fyllde på decemberstatistiken. Precis som bilar levererade strax innan jul nog kommer med först till januari med tanke på alla semestrar. Power Circle får sina siffror första dagen varje månad, så jag undrar om de sista dagarnas registreringar varje månad är med öht då.

 • Pingback: 20 Tesla Model S levererade i November - Tesla Club Sweden