1GW solcellsanläggning

1GWsolar

Världens största solcellsanläggning invigdes i September i fjol i Ningxia i Kina. TREHUNDRATUSEN individuella solpaneler levererar sammanlagt otroliga 1 GW elektricitet. Genom att ha inverterarna ute vid solpanelen isf centraliserade lyckas anläggningen öka effektiviteten med över 3%. Utan säkringar och fläktar beräknas inverterarna ha 25 års livslängd. Anläggningen kontrolleras mha trådlöst nätverk för att minimera kommunikationsproblem pga kabelbrott.

Som jämförelse kan vi ta Mälarenergis solcellspark på 1MW utanför Västerås. Kinesiska anläggningen är tusen gånger större, hela svenska anläggningen är som en av rutorna på bilden ovan.

Även om sådana här anläggningar är mäkta imponerande kan vi ändå inte komma ifrån frågan om det inte skulle varit effektivare om solpanelerna skulle legat på hustaken hemma hos användarna istället? Istället för att koncentrera alla solpaneler till samma ställe (så att ett enda moln räcker för att skugga dem) borde man inte sprida ut dem över alla hustaken i en stad istället? Mycket av problemen är administrativa, inte tekniska. För ett elbolag är det enklare att köpa en bit mark, ställa upp solpanelerna där och sälja elen på traditionellt sätt än att fixa individuella avtal med varje husägare om att sätta solpaneler på taken. Även om det ur samhällsekonomisk synvinkel kanske skulle vara fördelaktigare – speciellt om solcellerna ersätter de traditionella takpannorna, som Tesla och Solar City demonstrerade.

I Melbourn-förorten Yarra Bend i Australien håller de på och bygger just en sådan stadsdel. Alla hustaken kommer bestå av solpaneler från Solar City, alla hus kommer ha sina egna Tesla Powerwall-batterier för att lagra el även för natten. Bygget kallas därför skämtsamt för “Tesla Town”. När stadsdelen, husen blir självförsörjande på el behövs det inga stora solkraftverk längre – eller ens elbolag (hoppsan det är kanske därför elbolagen hellre vill se centraliserade solcellsparker istället ;-) )

Solcellerna sprider sig explosionsartat över sydligare länder med god tillgång till sol. 10% av all elproduktion i Honduras i fjol kom från solceller! Landets 433 MW solceller genererade under året 885 GWh solel, 10.2% av all elproduktion i landet. (Elmixen i Honduras består av 52% el från förnyelsebara källor.) Det som inte ingår i de siffrorna är dessutom alla privata solpaneler folk har satt upp på sina hus, för att få tillgång till lokalproducerad el att driva sina hus med så man slipper köpa el från elnätet. I vissa länder är det till och med så att folk monterar egna solceller för att slippa alla elavbrott som landets elnät konstant drabbas av. Den dolda solelproduktionssiffran blir svår att uppskatta.

 


Tesla Motors levererade 58 Tesla Model S och 48 Tesla Model X i Januari månad i år, vilket gör att det nu finns sammanlagt över 2,500 Teslor i Sverige. Vi har uppdaterat vår statistiksida med de nya siffrorna.

Tesla Club Sweden har nu 815 registrerade Teslaägare. Har du en Tesla kan du utan kostnad registrera dig här.

Tagged . Bookmark the permalink.
 • Mattias Wingstedt

  Det finns inte tillräckligt med takyta på ett kinesiskt 30-våningshus för att försörja de boende med ström. Räcker takytan tyder det att man bor väldigt utspritt.

  • Filip

   3000kWh/lgh/år. Säg att en lgh inkl allmänutrymmen ligger på 80kvm => 37,5kWh/kvm/år. Per kvm solcell får man ungefär 20% av instrålande soleffekt = 340kWh/kvm (typ ett snitt i världen). 9 våningar. Skulle inte säga att 9 våningar är väldigt utspritt. Stockholm skulle lätt täcka sina behov. Jag tror tom. att Dhaka, en av världens mest tätbefolkade städer skulle klara sig. Kolla denna bild på Dhaka: http://dhakainsider.com/wp-content/uploads/2016/05/Dhaka.original.13480.jpg

 • Jerker

  Anläggningen Nor1 som byggs i Marocko tycker jag också förtjänar uppmärksamhet. Det är inte solceller utan koncentrerad solvärme som värmer vattenånga som driver turbiner. När den står klar 2018-2020 (uppgifterna varierar) så ska den täcka 42% av Marockos elbehov. Idag är 1/3 i drift. Den lagrar värmen som skapas på dagen i lager av salt och används på natten så att anläggningen inte står stilla då. Fullt utbyggd ska den producera 580 MW. Om man ser på antalet Watt per capita slår nog det här det mesta!
  Det finns flera artiklar på nätet om den. Här är en:
  http://www.metro.se/artikel/j%C3%A4ttelikt-solkraftverk-invigt-i-%C3%B6knen-p%C3%A5-v%C3%A4g-att-bli-v%C3%A4rldens-st%C3%B6rsta-xr
  https://uploads.disquscdn.com/images/57d1b50d7db41230c7f6a21b163ccc253264d0842970545409e26d8e18491494.jpg

 • Filip

  Jag tror att de tjänar på att göra på detta sätt pga. ekonomy of scale. Som med teslas batterier i gigafactory som kan kanske halveras i kostnad pga economy of scale.

 • Elputte

  Man måste väl inte ha det på taket bara? Det finns väl solceller man kan ha på fasaden och nästan transparenta solceller som fungerar på fönster?

 • Måns

  Vilken häftig anläggning! Synd bara att vi belägger solel på den här skalan med skatt i Sverige.