Med härliga sommarvärmen börjar också tyvärr åsksäsongen. Hur är det med elbilar och åska? Kan de skadas utav åsknedslag?
Korta svaret är ja.
Längre svaret är: det beror på.
Man bör skilja på direkta träffar av blixten och när blixten slår ner i närheten så det uppstår överspänning i elledningar. Slår blixten ner i ditt eget hus finns det egentligen inget hundraprocentigt skydd.
Slår blixten ner lite längre bort finns det i “klumpen” på Teslas laddsladd ett inbyggt överspänningsskydd. Kunder som frågat Tesla har fått som svar att den kommer skydda bilen. Dock har kunder som upplevt blixtnedslag i verkliga livet fått erfara att visserligen skyddar överspänningsskyddet i kabeln från blixtar som slår ner i närheten – men genom att offra sig själv. De fick köpa en ny laddkabel efteråt för flera tusen kronor.
Men om man inte använder Teslas laddkabel utan en laddbox? Då används ju inte Teslas laddkabel med “laddklump” utan en rak Typ2 kabel utan nåt skyddselektronik i? Då gäller det att det finns överspänningsskydd i själva laddboxen. Det är du som konsument som måste ta reda på om laddboxen har överspänningsskydd -alla har inte det- och dessutom överspänningsskydd värt namnet som inte enbart skyddar mot störningar på nätet utan även mot åsknedslag.
Teslas Supercharger snabbladdare har också överspänningsskydd mot åsknedslag – men den är inte hundraprocentig. För några år sedan slog åskan ner 150 meter från en Supercharger i Ohio och slog ut en av bilarna som höll på att ladda där. Den andra som samtidigt laddade på samma laddstation klarade sig dock utan några problem.
Andra publika laddstationer vet man helt enkelt inte hur pass skyddade de är. Det syns inte utifrån ifall de har tillräcklig skydd eller inte. Tumregeln är att helt enkelt inte använda dem när det åskar.
Andra elbilar från andra biltillverkare kan också ha varierande grad av skydd mot åsknedslag. Vi vet inte vilket skydd deras laddsladdar och laddboxar erbjuder – det får var och en kontakta sin egen elbils tillverkare och fråga.
Viktigt att komma ihåg är att det finns inget hundraprocentigt skydd mot direkta åsknedslag. Överspänningsskydd brukar ge en ganska bra skydd mot åsknedslag i närheten – som inte steker elledningarna, “bara” skickar in några tusen volt i dem. Tillräckligt för att skada all ansluten elektronik dock, även din elbil.
Man kan skydda sig mot åskan i flera steg. Förlita sig på inbyggda skyddet i laddkabeln eller laddboxen. Skaffa en överspänningsskydd inkopplad på ledningarna man ansluter laddkabeln till. Skaffa en överspänningsskydd för hela huset (som då förutom bilen även skyddar datorer, TV mm man har inkopplat). Det finns många företag som erbjuder överspänningsskydd – tyvärr med varierande funktionalitet (tumregeln där är att de som litar på sina egna produkter erbjuder garanti som ersätter skador som uppkommer i apparater anslutna till överspänningsskyddet).
Vill man ha hundraprocentigt skydd finns det dock bara ett enda säkert sätt: avstå från att ladda när det åskar! (Visst låter det rådet lite som sexualupplysning?) Dra ur laddkabeln när de mörka molnen tornar sig och det drar ihop sig till åskväder. Precis som man råds dra ur TV-n och andra hushållsapparater. Och naturligtvis även om du inte laddar för tillfället ska du dra ur laddsladden.
Viktigt att tänka på är att bilens garanti inte ersätter åskskador. Hon i Ohio vars bil slogs ut av åsknedslaget medan hon laddade på Superchargern fick sin bil reparerad på goodwill. Tesla bytte hennes batteri och massor av elektronikkretsar. Hon laddade sin Tesla på Teslas egen laddstation – då tog Tesla på sig hela ansvaret. Men skulle hon ha laddat på en publik laddstation och fått skador på bilen skulle det inte varit självklart vem som skulle stå för reparationskostnaderna. Tesla? De som har satt upp laddstationen? De som tillverkat laddstationen? Ägarens försäkringsbolag? Alla skulle bara pekat på varandra. Den risken kan man ta när det gäller en TV eller annan billig elapparat – men inte en elbil för hundratusentals kronor.
För att undvika den risken: koppla inte in laddsladden när det åskar.
TCS sex år sedan: Zzapp!
Hur går det då om blixten slår rätt ner direkt i bilen, om det är en elbil? Du kommer överleva det – men inte bilen.
Lite grann som att man inte ska leka med eld (t.ex. röka) när man tankar en fossilbil. Gör man det så kan man dock vara ganska säker på att man själv får stå för kostnaderna om det tar eld.
Det är bra att ni tar upp detta. Dock berör ni bara materiella skador här. Det viktigaste är väl ändå att förebygga personskador. Tänk er om en persob sitter eller rör vid en bil när den laddas samtidigt som blixten slår ner i närheten. Sådana scenarios måste uthärdas på ett säkert vis för att bilen ska få lov att säljas på västerländska marknader via UL- och CE-märkning. Men lösningarna som krävs för att uppfylla grundläggande överspänningsskydd är inte triviala och är en av måbga saker som gör elbilsladdning så komplicerad och relativt dyr.
Det är nog alltid bra att ha möjlighet att dra ur sladden ifall det är dyr utrustning. Tror även att det kan vara bra att koppla in exvis tesla wallbox med CEE kontakt så kan man rädda även den genom att dra ur sladden vid häftigt åskväder (ifall man är hemma)
Och det är viktigt att dra ur sladden när man åker hemifrån, även om det inte åskar då.
Två gånger i mitt 65 åriga liva har jag varit i närheten av åsknedlag. Inte så stor sannolikhet att man drabbas av ett nedslag av blixten.
Satt och skummade genom missade artiklar, därav denna sena kommentar. Jag skulle rekommendera alla som har ett eget hus att installera ett överspänningsskydd på inkommande elledning till huset. Själv bor jag på landet med gott om luftledningar och har därför bytt mer elektrisk utrustning p g a åska än jag vill medge. Men sedan vi satte in ett överspänningsskydd har inget gått sönder. Problemet är oftast att åskan går när man inte är hemma och att även fast kopplad utrustning kan gå sönder. Ett centralt placerat åskskydd kostar inte mer än ett par tusenlappar monterat.
Det här är den klokaste kommentar jag, någonsin, läst om hur man ska skydda sig mot åskans skadeverkningar. Dessutom uppgraderar man sin fastighet till gällande regelverk. Se mer på: http://www.batterielektronik.se/Produktkatalog/askskydd/enbostadshus-villor-radhus och: http://www.batterielektronik.se/elinstallationsreglerna
Ironman fick extra kraft när Thor slog honom med en blixt…