Bältet

nyastolar

Flera medier -inklusive TV4 ekonominytt- gick i fredags ut med nyheten om att alla Tesla Model S måste återkallas pga ett fel på deras bilbälten. Och att aktien rasade flera procentenheter efter avslöjandet. Som vanligt när medier har nyheter om Tesla var det dock fel.

Teslas aktiekurs gick visserligen ner tillfälligt när de första felaktiga nyhetsreportagen dök upp, men återhämtade sig snabbt när folk tog reda på hur det egentligen låg till. Så här är det:

Det är inget fel på Tesla Model S bilbälten. Däremot hittades det en bil med ett felmonterat bilbälte. Tesla skickade då mejl till alla ägare: “Även fast den bil vi upptäckte är den enda vi känner till som visar på detta tillstånd och även fast vi har inspekterat sätesbälten i över 3 000 fordon från hela Model S totala produktionsserie utan att hitta några defekter så har vi beslutat att genomföra en frivillig återkallelse som en proaktiv försiktighetsåtgärd för att inspektera alla Model S och deras sätebälten för att till det yttersta säkerställa att de är fullständighet fastkopplade (vi har inga tvivel om de bakre sätesbältena). Vi har alltid er säkerhet som högsta prioritet.”

Det handlar alltså om en frivillig kontroll av bältena. Man kan tom testa själv: “Om du innan inspektion önskar undersöka dina sätesbälten så kan du med en kraft på minst 37 kg dra hårt i midjedelen av ditt sätesbälte. Denna metod kan upptäcka ett felaktigt fastkopplat bälte men eliminerar inte behovet av en inspektion utförd av tekniker från Tesla.”

Tesla Motors kommer alltså inte byta säkerhetsbältena. Ifall de mot förmodan hittar någon mer bil med felaktigt monterade bälten så kommer de skruva fast dem ordentligt. Hittills har inga av våra medlemmar hittat några felmonterade bälten.

De av våra medlemmar som har kontaktat Tesla Motors har alla fått tider bokade för att snabbt kontrollera bältena. Kontrollen tar inte mer än någon minut. Tesla Motors har tagit in extra bemanning ett tag framöver för att kontrollerna inte ska påverka vanlig service. I lördags var flera av våra medlemmar på servicecentret i Infra City för kontroll av bältena, och rapporterat om trevliga pratstunder med personal och andra Teslaägare på plats.

Tesla Motors har hittills sluppit mycket av de återkallelser som andra biltillverkare tvingas till flera gånger per år – på grund av att bilarna är alltid uppkopplade mot Internet och Tesla Motors servrar. Flera ändringar som skulle resulterat i återkallanden hos andra biltillverkare kunde laddas ner trådlöst till bilarna. Men ibland så finns det komponenter i bilen som mjukvaran inte kan nå och justera. Då får man ta till vanliga traditionella återkallelser för kontroll. Hos övriga bilmärken är detta så vanligt så det skapar knappast rubriker – hos Tesla Motors är det däremot så ovanligt så det blir stort mediestorm i litet vattenglas.

 


 

Elon Musk dök upp i senaste avsnittet av The Big Bang Theory:

 


TCS två år sedan: Trettonde branden på ett år – alla bilar återkallas

För två år sedan var det också storm i vattenglas kring Tesla. Då passade vi på att lista några spektakulära återkallanden.

Tagged , , . Bookmark the permalink.
 • Axel Svensson

  Att tekniker från Tesla sedan åker ut till välbesökta Superchargers för att kolla monteringen av bältena medan man som vanligt laddar gratis är ju också ett tecken på att service hos biltillverkare (och underleverantörer så som bilverkstäder) kan öka.

 • Simon

  Jag undrar när tesla tänker anställa någon som kan översätta till korrekt svenska. “Sätesbälte” var ett nytt ord för mig.
  Och displayen, någon, snart? Vi är vana vid att kunna använda tekniska prylar på vårt modersmål 2015.

 • Top 12

  Kontrollerades i GBG igår och inget fel på våra heller. Bra service och allt tas på största allvar hos Tesla, verkligen premium service.

 • Lasse Larsson

  Bokade in på lördagen och trodde först det var fel. Men de kollade och allt var OK. Snacka om otrolig service, som vanligt. Man börjar bli bra bortskämt med den helt klart.

 • caroldrichie

  Geez, wake the f*ck up!!!

 • caroldrichie

  FINALLY!!! Someone on here can think and type at the same time.

 • caroldrichie

  As the IslamoNazis would say “Farook Up”!!

 • caroldrichie

  Trump has his own money, he doesn’t have to look for ways to steal it from us. At least he earned his by building things rather than extorting it like most of the democrats from Jesse to Hillary do.