CHAdeMO har hunnit ikapp

Laddpunkter

Enligt elbilsstatistik.se finns det nu åter igen fler CHAdeMO laddare i Sverige (113 st) än Tesla Superchargers (106 st). Det var ganska så exakt ett år sedan vi kunde rapportera om att Tesla Motors hade då på bara fem månader byggt fler laddstolpar än alla andra tillsammans. Då fanns det 60 Supercharger laddstolpar i Sverige – mot 54 CHAdeMO.

Det är glädjande att under året som har gått har både Supercharger- och CHAdeMO-snabbladdarna fördubblats i antal i vårt land. För CHAdeMO och CCS är det framför allt företaget Clever som vi får tacka, som på bara några månader har öppnat 26 snabbladdare i Sverige – och fortsätter utbyggnaden i rasande takt! Clever är ursprungligen ett danskt bolag, dess svenska systerbolag med samma namn ägs av energibolagen Öresundskraft och Jämtkraft.

För ett år sedan titulerade vi Sverige ett elbils-u-land. Att ta sig fram med elbil i Sverige var som att försöka ge sig ut på expedition i Saharaöknen. Mycket har hänt sedan dess, och snart kan vi ta oss fram mellan Sveriges största städer även med elbilar som det inte står Tesla på. När Clever öppnar sin laddare vid Brahehus kan u-landsstämpeln äntligen tvättas bort – åtminstone för södra Sverige.

Av ovanstående graf skulle man kunna tro att det även finns 108 CCS laddstolpar i Sverige – men i verkligheten är de allra flesta av dem kombinerade med CHAdeMO i så kallade kombostolpar: en laddare som har både en CHAdeMO och en CCS kontakt monterad – men bara en av dem kan användas åt gången. Typ 2 och Schuko är de överlägset vanligaste laddkontakttyperna i Sverige – fast de är ju inte snabbladdare.

Förutom att vi glädjes över att andra elbilister nu kan börja ge sig ut på långresor -något Tesla-ägare har kunnat göra i över ett år nu- finns det nu även en adapter tillgänglig som gör att även Tesla Model S kan laddas på CHAdeMO laddare. Väldigt bra att ha när man beger sig till områden som inte har Supercharger laddare än.

 


TCS ett år sedan: Fler Superchargers än ChaDeMo laddstolpar i Sverige!

Som vi även nämnt ovan var det ett år sedan Tesla överglänste alla andra aktörer i Sverige. Även om vi var stolta över det då är vi nästan lika glada nu över att resten av etablissemanget äntligen har vaknat och tar upp kampen.

Tagged , , , . Bookmark the permalink.
 • TheBigKing

  Nu väntar vi bara på statistik hur månnga schuko uttag det finns i Sverige…

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Menar du de ca 50 miljoner som det beräknas finnas i Sverige, eller de 389 av dem som är uppskruvade på gröna (alltid gröna) laddstolpar?

   • TheBigKing

    50 miljoner? Hade förväntat mig fler…

    • Johan Gustavsson

     Tror nog mer på 3-400miljoner :-p bara jag själv i min lilla 1a har 15 uttag

 • Top 12

  Några tusen Typ2. Om varenda mindre ort hade åtminstone en eller två Type2 hade det betytt oerhört mycket som backup om man blir tvungen att göra en avstickare eller ofrivilligt köra en omväg när man för lite kvar i batteriet och samtidigt som destinationsladdare när man gör några ärenden.
  30 – 60 minuters laddning kan rädda dagen även om man vara får 5 mil per timma !

 • caroldrichie

  You’re kidding, right? Has Trump accepted money from anyone?

 • caroldrichie

  You have to look at how Trump got his money in the first place. Think about it.

 • caroldrichie

  Flipping real estate and building things. The horror.

 • caroldrichie

  He EARNED it, developing real estate and creating jobs.

 • caroldrichie

  Again with an ad-hominem. Have you even read his “The Art of The Deal” that came out years ago?