Boken om Tesla Motors

BokomslagBoken Tesla Motors av amerikanske journalisten Charles Morris har nu översatts till svenska. Den utges av tidningen Elbilen i Sverige och kan beställas via deras hemsida.

Boken kostar 149 kr + 28 kr frakt och är den perfekta julklappen till alla som är intresserade av Tesla Motors framgångssaga – eller som du tycker borde vara det!

Titt som tätt brukar man ju få frågan vad som är så speciellt med Elon Musk och Tesla Motors. Oftast dessutom med en liten halvirriterad ”himla” inklämd mellan orden så och speciellt. Då känns det skönt att äntligen kunna hänvisa till en bok som svar.

Tesla Motors med bilvärldens mått mätt korta historia innehåller redan idag allt man kan önska sig av en spännande thriller: med- och motgångar, personliga motsättningar sammanflätade med sprudlande kreativitet, avgörande ögonblick och tvära kast. Boken lyckas berätta inte bara vad som hände när under Tesla Motors historia, utan även skänka en skymt av varför.

Sedan Tesla Motors startades 2003 har de lyckats producera bilar som en del av industrins mest inflytelserika personer kallar de bästa på marknaden. Under resans gång har Tesla Motors ändrat allmänhetens uppfattning om elbilar och, kanske ännu viktigare, inspirerat ett flertal mycket större aktörer inom bilindustrin att fördubbla sina insatser inom elbilsektorn. Men att bygga en praktisk elbil var till en början nära på utopiskt. Enorma mängder kapital krävdes bara för att ge sig in i leken. Därefter kom utmaningen att designa, bygga och marknadsföra en extremt komplex teknologisk vara, sköta ett nätverk av leverantörer, produktionsenheter, distributions- och servicekanaler, navigera genom en labyrint av reglementen och krav, och på något vis göra detta bättre än de gigantiska konglomerat som har varit i branschen i ett sekel. För att lyckas med detta var de även tvungna att förändra i stort sett varje steg i bilbranschen, från produktion, till försäljning.

Den amerikanske journalisten Charles Morris har följt Tesla på nära håll under många år och berättar här om en skakig, men framgångsrik resa, som började hos ett par ingenjörer i Kalifornien, vilka insåg vad hemelektronikens nya litiumjon-batterier skulle kunna göra för bilindustrin.

Jag har fått hedersuppdraget att skriva förordet till bokens svenska utgåva.

Det brukar pratas mycket om ”Tesla-sekten”. Att vi som beundrar företaget Tesla Motors och Elon Musk skulle bedriva nån slags nästan religiös tillbedjan. Jag tror att det är så enkelt att det finns de som har läst den här boken – och de som inte har gjort det.

Än.

 

Tagged . Bookmark the permalink.