Brandattentatet mot Teslas bilfabrik utanför Berlin

Klockan 05:15 i tisdags morse utförde vänsterextremorganisationen “Vulkangruppe” ett brandattentat mot Teslas bilfabrik utanför Berlin.

De placerade en stor hög med bildäck under en kraftledningsstolpe i närheten och tände på. “Vårt mål med vårt sabotage är att uppnå största möjliga blackout av Gigafactory” skrev de i manifestet de publicerade där de tog på sig ansvaret. De skrev att attentatet var “en ledstjärna mot kapital, patriarkat, kolonialism och Tesla”. Kraftledningen “flamberades” eftersom “skador på kabelskarvar ofta är tidskrävande och dyra att reparera”. Med branden ville de försvaga stolpens stålkonstruktionen och få den att bli instabil.

Genom att ge sig på en kraftledningsstolpe istället för en transformatorstation slog de ut inte enbart strömmen till Teslas fabrik utan även till flera andra områden i närheten.

Initialt drabbades 60 000 boende i de omgivande orterna Freienbrink, Erkner, Gosen, Neu Zittau, Dahlwitz-Hoppegarten, Neuenhagen, Woltersdorf och Schöneiche. Efter flera timmar var 3 000 hushåll fortfarande utan ström i Rahnsdorf och Müggelheim.

Även flera sjukhus och äldreboenden i området drabbades, där enligt Brandenburgs ekonomiminister Jörg Steinbach många människor var beroende av syretillförsel. Samt företag och lagerlokaler i närheten, som matkedjorna Lidl och Edekas centrallager där kylaggregaten stannade.

“[Vulkangruppe] är brottslingar som accepterar att människor skadas eller dödas som ett resultat av deras attacker. Dessa är brottslingar – och vi kommer att jaga dem med alla möjliga medel, som vår konstitutionella stat ger” sa Brandenburgs inrikesminister Michael Stübgen till media.

Även miljöaktivisterna som ockuperat skogen bredvid Teslas fabrik i protest mot en planerad utbyggnad tog avstånd från händelsen. De så kallade “Robin Wood”-aktivisterna förnekade all inblandning i aktionen: “Robin Wood är en icke-vålds aktionsgrupp för natur och miljö som har kämpat för bevarandet av våra naturresurser i över fyra decennier”, sade gruppens talesman. “Vår form av motstånd är ockupation. Vi motsätter oss utbyggnaden av fabriken med våra kroppar och trädkojor. Vi äventyrar inte människoliv.”

Vulkangruppe har en lång historia av mordbrand i området Berlin-Brandenburg. 2018 förstörde de en strömkabel i Berlin-Charlottenburg för att drabba ett teknikföretag. 2020 tände de eld på en kabelschakt i Berlin för att sabotera utvecklingen av en Corona-app. Mars 2021 anlade de en brand 500 meter från Tesla fabrikens byggarbetsplats och lyckades bränna ner några kvadratmeter skog.

Elon Musk tyckte i ett meddelande på X att “dessa är antingen de dummaste eco-terrorister på Jorden eller så är de marionetter för dem som inte har bra miljömål. Att stoppa produktionen av elfordon istället för fossilbränslebilar ist extrem dumm.”

Onekligen kan man undra vad det är för miljöaktivister som istället för att attackera någon av de dussintals bilfabriker i Tyskland som tillverkar bensinsörplande avgasbilar väljer den enda vars motto är att accelerera världens övergång till fossilfria transporter?

Bookmark the permalink.