Elon Musk vill bygga ut Giga Berlin

Elon Musk besökte Teslas tyska bilfabrik samma dag den åter startade efter brandattentatet som slog ut dess strömförsörjning. Under besöket som varade i fyra timmar höll han både tal till personalen samt hade möte med företagets och kommunens ledning.

Han tackade de anställda för deras ansträngningar att snabbt få igång produktionen i fabriken igen. Enligt Tesla har de nu runt 12 500 anställda i Giga Berlin-Brandenburg. Företaget hade planer på att fördubbla fabrikens produktionskapacitet från 500 000 till en miljon bilar per år genom en expansion av fabriken, men lokalbefolkningen i Grünheide röstade i februari emot de planerna då det skulle inneburit avverkning av 100 hektar skog och ökad vattenbehov. Eco-aktivister ockuperade skogen.

Dagen efter Elon Musks besök har Grünheide kommun nu presenterat en ny utbyggnadsplan där endast 50 hektar skog avverkas och företagets vattenförbrukning stannar på nuvarande nivå. Vi får se hur lokalbefolkningen ställer sig till dessa nya planer.

Efter sitt tal till personalen svarade Elon Musk på några frågor. Ett utav dem var om Tesla Semi, företagets eldrivna långtradare. “Jag tycker att det är vettigt att tillverka Tesla Semi i Europa på Giga Berlin” svarade Elon på frågan. Tesla har börjat med produktion av den i USA, än så länge i låga volymer. Tesla håller på att optimera design och produktion för att komma ner i pris innan massproduktionen ska komma igång mot slutet av året.

Efter Elon talade även Giga Berlins anläggningschef André Thierig till de anställda. Han tackade dem för deras hantering av situationen efter brandattentatet. “Detta var en attack mot Gigafabriken. Vi håller alla ihop. Ni gör fantastiska saker” sa han. Thierig tillkännagav årets lönehöjningar, presenterade ett nytt bonussystem och i en klar pik mot både tyska IG Metall och svenska IF Metall sagt att det behövs inga kollektivavtal.

Bookmark the permalink.