BYD-s Teslakopia

BYD_Seal_top

Lanserar Tesla en ny backspegel på sin Model 3? För bortsett backspeglarna är det något väldigt bekant över den här bilden. Visst är det en Tesla Model 3? Eller?

BYD_Seal

Den kinesiska biltillverkaren Build Your Dreams har visat upp sin senaste elbil BYD Seal och det undgår väl knappast någon varifrån de “hämtat inspiration” som det så fint heter.

BYD Seal lanseras just som företagets svar på Tesla Model 3. Bilen som förväntas få BYD-s nya blade batterier sägs komma kosta från 220 tusen RMB – en bra bit under Tesla Model 3 som kostar från 265 tusen i Kina.

BYD_BladeBYD-s blade batteriteknologi är ett strukturellt batteripack med jättestora avlånga LiFePO battericeller som sägs få 50% högre energitäthet än tidigare lösningar. BYD-s e-plattform 3.0 är kapabel till 800 V snabbladdning men det är fortfarande okänt om just Seal kommer utrustas med den möjligheten. Tidigare e-plattform 3.0 bilar hade alla fortfarande 400 V system.

Acceleration sägs bli 3,8 sekunder 0-100 km/h – fast då pratar vi inte instegsmodell längre utan den dyrare fyrhjulsdrivna “Version 3” av BYD Seal. Version 1 är billiga instegsmodellen, endast bakhjulsdriven. Version 2 är en sportigare bakhjulsdriven modell medan Version 3 är en fyrhjulsdriven värstingmodell med topprestanda. BYD har inte berättat varken räckvidd eller laddhastighet på bilarna än. Det enda vi vet är att topphastigheten är begränsad till 180 km/h på alla tre versionerna.

Vi vet ganska lite om bilarna än, de kommer visas upp för allmänheten den 21 april på Beijing Motor Show.

Då kommer vi få reda på om BYD Seal har en chans att knycka marknadsandelar från Tesla Model 3. Dryga 15% lägre pris är en sak – stora frågan är hur mycket BYD har kompromissat med resten av bilens specifikation?

Bookmark the permalink.