Byxa tröja elbil byxa tröja elbil

IMG_20180216_160850320~01

Täby centrum har ett alldeles unikt varuutbud. Som kanske första köpcentra i världen erbjuder de två konkurrerande butiker där man kan köpa elbilar. Söndagsshoppingen kan sluta med inte enbart en fynd tröja eller byxa utan en helt ny elbil!

Tesla har haft en butik i Täby centrum sedan fyra år där nyfikna kunde titta och känna på deras elbilar. Butiken har framgångsrikt övertygat skeptiska Stockholmare om elbilars fördelar och fått dem våga satsa på nya teknologin och köpa en Tesla.

IMG_20180216_161913053~01

Renault har sneglat inte så lite på Teslabutiken hundra meter därifrån när de designade sin första elbilsbutik. Eller, nu börjar det bli komplicerat. För butiken är Renaults första elbilsbutik, det står Renault på skylten – men butiken är egentligen en Bilia bilsalong. Medan Tesla äger sina egna butiker har franska Renault inga anställda i Sverige, endast återförsäljare. Men om experimentet slår väl ut kommer franska Renault försöka övertyga fler av sina återförsäljare runt om i världen att öppna liknande butiker.

Butiken påminner som sagt en hel del om Teslas butik, med tre elbilar som står i prydlig lokal. Renault har dock lyckats få bättre plats för sin butik med mer centralt ställe dit fler hittar, på centraltorget vägg i vägg med Victoria’s Secret. Teslas butik är betydligt svårare att hitta till.

Renault (Bilia) kommer endast visa upp elbilar i butiken. Inga laddhybrider. Och trots att Bilia även säljer till exempel Hyundai elbilar kommer endast Renaults elbilar visas här.

I lokalen står det särskilt utbildad personal som förhoppningsvis vet mer om elbilar än gemene bilnasaren. En bra detalj Tesla borde ta efter är touchskärmen med information framför varje bil som man kan pilla på medan säljaren är upptagen med annan kund.

IMG_20180216_163630847~01

Det finns även möjlighet att provköra bilarna, Renaults demobilar står precis bredvid Teslas på plan -2 i garaget. Och slår man till och vill köpa en kan personalen i Renault-butiken erbjuda samma hjälp att beställa en online som i Tesla-butiken.

Skulle man vara elak skulle man kunna anmärka på hur Renault detalj för detalj har kopierat ett vinnande koncept från Tesla. Och undra på om nästa butik kommer öppna i Mall of Scandinavia, Emporium eller Arkaden – köpcentra där Tesla har butiker idag.

Men tvärtom är det otroligt roligt att fler tillverkare nu satsar helhjärtat på elbilar. Alldeles för många presumtiva kunder har råkat ut för att bilsäljare inte kunde någonting alls om elbilen som stod i deras utställningshall. Med särskilda butiker får kunderna förhoppningsvis bättre och kunnigare bemötande. Tesla och Renault har nu visat vägen – vem blir nästa biltillverkare att hoppa på tåget?

IMG_20180216_161953713~01

Stackars Volkswagen till exempel, när de bokade utställningsytan för sin Passat GTE laddhybrid på stora torget i Täby centrum – inte visste de väl att ovanför dem skulle en enorm skylt göra reklam för en riktig elbilsbutik bara några meter därifrån?

Tagged , , , . Bookmark the permalink.