CHAdeMO Adapter “Coming Soon” på Tesla Shop

Nu är vi ett steg närmare en CHAdeMO adapter till Model S, när Tesla Motors har listat den som “coming soon” på Tesla Shop.

CHAdeMO är laddsystemet som elbilar tillverkade i Japan använder, så som tex Nissan Leaf. I och med att Nissan Leaf är den -än så länge- mest sålda elbilen så finns det ett antal laddstationer som har CHAdeMO som standard. Tesla Model S kan än så länge inte laddas på sådana laddstationer, så som vi har berättat förut.

Om det finns många CHAdeMO laddstationer i Europa och USA så kryllar det förstås av dem i Japan. Därför var det väntat att innan Tesla Model S lansering i Japan så kommer Tesla Motors att släppa en CHAdeMO adapter. Hittills var det bara mer eller mindre välgrundade rykten, men i och med att adaptern nu listas officiellt på Tesla Motors hemsida så är det nu fullständigt bekräftat.

CHAdeMO är en ganska så kraftfull laddstandard, så med adaptern kommer Tesla Model S kunna laddas med 50kW, motsvarande 24 mil körsträcka per timme.

Adaptern som listas på Tesla Motors hemsida är uttryckligen enbart avsedd amerikanska modellen av Model S. Den europeiska modellen av bilen har ju delvis annat laddsystem, med bla annan typ av laddkontakt. Till Europeiska bilen kommer en annan adapter att behövas, så börja inte beställa adaptern från hemsidan än!

Men priset kommer att bli jämförbart även för Europeiska adaptern. Utgår vi ifrån de amerikanska priserna kan vi förvänta oss den europeiska adaptern för ca 10 000 kronor inkl moms för dem som har tillgång till Teslas Supercharger-nätverk. De kunder med 60kWh modellen som inte har köpt tillgång till Supercharger-nätverket kommer att behöva betala 24 000 kronor innan bilens leverans, eller 29 000 i efterhand. Det är i skrivande stund oklart ifall tillgång till Teslas Superchargers ingår i det priset.

Har du beställt en 60kWh Model S utan tillgång till Superchargers, men vill ha CHAdeMO adaptern bör du nog kontakta Tesla Motors för att se om du kan förbeställa din CHAdeMO adapter till det billigare priset.

Tagged , , . Bookmark the permalink.