Därför ska du vaxa bilen inför vintern

MXvinter

carmeeDagens artikel kommer från Mathias Uddfors, expert på bilvårdsfirman Carmee. Carmee erbjuder bilvård där det passar dig – de erbjuder biltvätt, rekond och däckbyte på plats hemma hos dig.

Solen börjar går ner tidigare och dagarna börjar bli kallare. Vintern är snart på ingång och du står och funderar på om det är nödvändigt att vaxa/försegla bilen inför vintern? Svaret är självklart ja och i det här inlägget ska vi berätta mer om varför du bör vaxa/försegla din bil inför vintern.

Vad gör vax/försegling för lacken?

Tidigare fanns enbart det klassiska carnauba vaxet men på senare år har det dykt upp en rad olika typer av vax och förseglingar. Det primära syftet för alla dessa är att skapa en glansig och vattenavstötande yta som gör det svårare för smuts att fastna på din bil. Vax/försegling är framförallt viktigt på vintern då det är smutsigare på vägarna delvis på grund av användandet av dubbdäck som river upp vägarna samt vägsalt som snabbar på korrosionen av din bils lack.

PoleraTre argument varför du ska vaxa/försegla din bil inför vintern:

  • Skyddar mot vägsalt – vägsalt behöver användas på vintern för att hålla våra vägar isfria men dessvärre påskyndar det även att lacken på din bil korroderar. Ett skyddande lager med vax/försegling håller vägsaltet borta från lacken.
  • Lättare att tvätta – i och med vaxets/förseglingens vattenavstötande egenskaper gör det även så att smuts inte fastnar lika lätt på din bil. Den blir alltså lättare att tvätta samtidigt som du inte behöver använda lika starka medel för att få din bil ren. Alltså både mindre jobb samt bättre för miljön.
  • Återfår nybilsglansen – din bil återfår samma glans och lyster som när den var ny. Ditt bilägande blir mycket trevligare med en fin och glansig bil som du är stolt över att åka runt i.

Missuppfattning att vax/förseglingar gör din bil repfri

En vanlig missuppfattning bland bilägare är att vax/förseglingar gör din bil repfri. Detta stämmer tyvärr inte. Vissa typer av förseglingar skyddar dock en aning mot repor men det är knappt märkbart. Om du vill komma så nära en repfri bil som möjligt är PPF (skyddsfilm) det bästa alternativet. Det är en plastfilm som klistras fast på bilen. Det går att täcka hela bilen med PPF men den används främst på fronten och backspeglar för att skydda mot stenskott men gör också att ytan blir tåligare mot repor.

carmeeVill du lära dig mer om bilvård, läsa om hur du kan få professionell bilvård hemma på garageuppfarten och boka tid som passar dig ska du besöka carmee.se

Bookmark the permalink.