De franska elmoppebilarna

Twizy

Franska biltillverkaren Renault var tidigt ute med en el”bil” i en helt egen fordonsklass: elmoppebilar. Renault Twizy kom redan 2012, ett eldrivet stadsfordon registrerad som “fyrhjuling”. Den finns i två olika utföranden: Twizy Urban 80 klarar köra i upp till 80 km/h – medan Tozy Urban 45 är klassad som mopedbil och kan därför köras av 15 åringar.

Med 9 mils NEDC räckvidd och avsaknad av snabbladdning var Renault Twizy utan tvekan en stadsbil, ej avsedd för långresor. Benämningen “bil” är egentligen missvisande, man ska snarare tänka på Renault Twizy som vad den just är: en fyrhjulig moped med tak. Man sitter bekvämare och mer skyddad än på en moped – men avsaknaden av sidorutor och värmeanläggning gör att det blir ingen “bilkänsla” när man kör.

RenaultEZ-1

I onsdags visade Renault upp Twizys ersättare. Renault EZ-1 har utan tvekan lånat drag från dess föregångare men visar upp två viktiga förbättringar: den har fått sidofönster och utbytbara batterier.

EZ-1 kommer precis som Twizy erbjuda sittplats för två bakom varandra. Passageraren sitter bakom föraren. Tack vare sidofönster kommer nog resan bli mer ombonad än förut dock. Även om Twizy faktiskt var förvånansvärt bekväm för föraren även i minusgrader på vintern var det ingen rolig upplevelse för passageraren som fick iskall fartvind på sig. Eller regn, när det regnade.

EZ-1 har fått fyra luckor i bottenplattan bakom vilka de utbytbara batteripacken ligger. Snabba batteribytet är inte så mycket för långresor utan för att kunna erbjuda fordonen för bilpooler. Renault tänker lansera EZ-1 framför allt som “urban mobilitetslösning”: man köper inte bilen utan hyr den per minut när man vill åka någonstans, ungefär som de bolag som erbjuder eldrivna sparkcyklar i våra städer.

Lanseringen av EZ-1 var en del av Renaults lansering av sin Mobilize bildelningsplattform. Kunder förväntas skaffa abonnemang och sedan hyra den transportlösning de för tillfället behöver: elsparkcykel, elmoped, elmopedbil eller fullstorleks elbil. Tillverkaren kommer lansera fordon inom varje segment.

CitroenAmi

Inhemska konkurrenten Citroën ligger heller inte still utan har lanserat sin egen elmopedbil Ami. Även den klarar 45 km/h max hastighet och runt 7 mils räckvidd. De två sittplatserna är dock bredvid varandra, passageraren sitter bredvid föraren. På så sätt ger den en mer “bil-lik” åkupplevelse.

Citroën Ami är designad för att vara så billig som möjligt att tillverka. Höger- och vänsterdörrarna är till exempel helt identiska – vilket medför att medan den högra dörren öppnas som vanligt är den vänstra en “självmordsdörr” som öppnas framåt. Bilens kaross består av utbytbara plastpaneler och det finns ett stort antal kombinationsmöjligheter av färger och stilar på de externa och interna panelerna.

I Frankrike kan man leasa Citroën Ami för €19.99 per månad 😯 !!! En perfekt pendlarbil till och från jobbet.

Båda de franska tillverkarna vänder sig alltså till dem som bor i storstäder och behöver något litet att förflytta sig med. Det behövs inte en stor plåtburk på flera ton bara för att förflytta en eller två personer några km i en storstad. Renault verkar mer rikta in sig på stadscentrum medan Citroën siktar på dem i närförorterna, som har en plats bilen kan stå på natten utan att det kostar tusentals kronor per månad i parkeringsavgift.

Med omslutande kaross och värmeanläggning har dessa nya elmopedbilar mycket större chans att erövra även svenska konsumenters hjärtan än den för vårt klimat lite väl spartanska Renault Twizy någonsin kunde.

Bookmark the permalink.