I söndags sköt SpaceX upp en Falcon 9 raket med rekordmånga 143 satelliter ombord. 133 av dem var olika mikro- och nanosatelliter men med ombord var även tio Starlink satelliter.
Som vi rapporterade i fredags ger dessa satelliter för första gången Starlink täckning även i Sverige. Men nu framkommer det att de är dessutom av en nyare generation än de runt tusen redan i bana runt jorden.
Starlinks ursprungsidé från början var att när man ville sända data från ett punkt på jordytan till en annan skulle man ta kontakt med närmsta satelliten ovanför ens huvud som skulle skicka vidare datat med laser till nästa satellit, sedan till nästa, etc ända tills det kommit fram till satelliten som befinner sig ovanför punkten man ville skicka datat till. Den satelliten skulle då skicka ner datat till mottagarstationen på jordytan med radiovågor. Att skicka datat med hjälp av laserstrålar i rymden skulle ge en rejäl hastighetsvinst jämfört med att skicka datat med hjälp av laserstrålar i fiberoptik på jorden. Ljuset har högre hastighet i vakum än i fiberoptik. Läs mer här.
Så har dock inte Starlink satelliterna fungerat hittills. Användaren skickade upp data till satelliten med hjälp av radiovågor – som sedan skickade ner datat till fasta mottagarstationer på marken igen. Därifrån åkte signalen vidare via gammal hederlig fiber. Vilket dög för enkla beta-tester men skulle kräva alldeles för många mottagarstationer i full skala.
De tio satelliter som sköts upp i söndags kommer passera över jordens polarregioner. Där är det inte lönsamt att placera mottagarstationer. Därför är dessa satelliter de första som utrustats med laserkommunikation. Elon Musk bekräftade det på Twitter:
These also have laser links between the satellites, so no ground stations are needed over the poles
— Elon Musk (@elonmusk) January 25, 2021
På följdfrågor svarade han att alla Starlink satelliter nästa år kommer ha laserkommunikation men endast de i polärbana har det än så länge i år.
Det pratas fortfarande endast om tester i Kanada och Alaska men från och med denna vecka passerar alltså Starlink satelliter även över vårt land (på dagtid än så länge). Därmed kan de rent tekniskt börja beta-testas i Sverige också.
SpaceX beräknar att de kan börja erbjuda kommersiell rymdburen Internet över hela Sverige någon gång 2022-2024. Mottagarantennen kostar $499, abonnemanget därefter $99 per månad. För det får man 100 Mbps bandbredd och 20 ms pingtid, det vill säga ungefär som Internet via 4G mobilanslutning – fast var som helst över hela jordytan. Läs mer här.
De ska även uppgradera från 100 megabit till 10 gigabit. https://www.tesmanian.com/blogs/tesmanian-blog/starlink-1
100 megabit var bra. 10 gigabit blir WOW
Även om satelliterna som passerar över oss har laser så måste de väl nå en marklänk nånstans i nätverket, finns det några söder om oss? Annars kan det vara en teknisk begränsning av testområdet till Alaska och Kanada.
Det är inte geostationära satelliter så de kommer att passer
a över resten av Europa också. Med endast 10 stycken så kanske ingen med laserlänk är över marklänk just när man ska skicka meddelande men det ändras snabbt när fler med laserlänk skickas upp oavsett om dessa går över oss eller ej.
Undrar hur de resonerade när de valde 10 satelliter? Alla andra uppskjutningar har väl varit 58-60 satelliter, så det borde bli glest med 10..
De passade som artikeln säger på att fylla utrymmet på en rideshare raket som ändå skulle skjutas upp. Det är rätt sällan man skjuter upp raketer som går pol till pol. Förmodar dom tyckte det var en bra idé att prova med några där uppskjutningskostnaden så att säga redan var tagen av andra innan man skickar upp en hel raket med 60 i den riktningen. Elon må vara rik men det blir man genom att hålla nere onödiga kostnader.
Man ansökte inte ens om tillstånd för dessa satelliter förrän någon vecka innan vilket tyder på att man nog upptäckte möjligheten att få plats med dessa rätt sent.
Vad jag vet finns det nån test marklänk i England och några andra ställen i Europa. Eller så testar de laseröverföring till Alaska. Men ja, jag tror också att vi behöver en marklänk närmare Sverige innan ordentliga beta-tester kan inledas även här. Vilken torsdag som helst nu.
För ett tag sedan så hade stora delar av Sverige täckning:
https://teslaclubsweden.se/forum/viewtopic.php?f=50&t=11578&p=499191#p499191