Starlink kostar $99 per månad

StarlinkCoverage

SpaceX satellitbaserade Internet Starlink kostar $99 per månad. Det priset får i alla fall de som deltar i första “bättre än inget” beta-programmet betala. Ja, det heter så: “garanterat bättre än inget, annars pengarna tillbaka”. Det är så SpaceX skämtsamt betonar att programmet är fortfarande på test-stadiet då endast 900 av planerade 12 tusen satelliter är på plats än.

Kunderna köper satellitantennen för $499 sedan kostar tjänsten $99 per månad. För de pengarna får man mellan 50 och 150 Mbps bandbredd enligt SpaceX och 20-40 ms latency. Det vill säga ungefär som en 4G mobilanslutning – fast var som helst på jordytan, även mitt ute i ödemarken.

Fast det där är inte riktigt sant, av två anledningar: dels täcker satelliterna än så länge jordytan endast upp till 53:e breddgraden, dvs upp till Berlin ungefär. Norden täcks inte än. Dessutom måste SpaceX ansöka om sändlicens från varje land separat. SpaceX håller just nu på med att förhandla med många olika länder via bulvanbolag vars namn ofta börjar med “Tibro” – “orbit” baklänges. Utan licens får de inte sälja sina antenner till kunder i landet.

Det lär dröja till minst 2022 innan svenska kunder kan koppla upp sig till Internet via Starlink. Räknar vi om priserna till kronor och lägger på moms kan antennen komma kosta runt 5500 kronor och abonnemanget 1100 kronor i månaden. Ganska dyrt om man bor där man har andra alternativ – men helt överkomligt om man bor någonstans utan 4G täckning.

 

Läs även:

SpaceX kommer ge bredband till Sveriges glesbygd

SpaceX Starlink blir snabbare än dagens Internet

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Pontus

  Vad kostar en satellituppkoppling idag?

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Viasat kostar $100 per månad för 12 Mbps, $200 för 30 Mbps.
   HughesNet kostar $69.99 per månad för 25 Mbps (max 20 GB/mån)
   I Sverige har vi Eutelsat för 795 kr/mån, 20 Mbps.
   Hemska pingtider.

 • Stefan Larsson

  Känns som att västgötska Tibro borde ha ett bra case att få en egen dedikerad satellit enligt klassisk Elonsk humor om de trycker på lite ;-)

  • Marcus

   Jag tycker ju att de borde visat lite mer uppskattning och döpt alla dessa bolag för “Tibor-nånting” istället. Det är ganska uppenbart tycker jag.

 • Mocke

  låter väl inte helt tokigt prismässigt om an bortser från att det inte fungerar i norden.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   än

 • Marcus

  Det kanske blir billigare framöver. Men 1000 spänn är ju inte helt horribelt dyrt heller. Det är ungefär dubbelt så mycket som ett fiberabonnemang här hos oss på bondvischan kostar, men man slipper å andra sidan hosta upp tiotusentals kronor för att få ansluta sig till fibernätet. Och en fiberkonverter kostar nästan lika mycket som deras antenn. En bonus är att man slipper brottas med knepiga fiberföreningar. Så om man inte har 4G eller tillgång till billig fiber hemma är detta helt klart ett tänkbart alternativ.

 • micks

  Om man har någon granne i närheten så kan man ju dela på ett abonnemang.
  Runt 100megabit funkar ju till flera att dela på.