Din Tesla kommer kosta 400:- mer i månaden nästa år

M3hero

Har du en Tesla eller annan elbil som förmånsbil kommer den bli rejält dyrare nästa år.

Fram till i år hade elbilar en rabatt på förmånsvärdet på 10,000 kronor. Regeringen slopar nu den rabatten från och med den 1 januari nästa år. Därmed drabbas även befintliga ägare, inte enbart de som skaffar nya bilar.

Rabatten var på 10,000 kronor per år. Har du en elbil som förmånsbil kommer förmånsvärdet därför höjas med 833 kronor per månad. Beroende på marginalskatten kommer faktiska kostnaden öka med ungefär hälften av det för de flesta.

Dessutom planeras det även en generell höjning av förmånsvärdet för alla bilar. Inga detaljer om den höjningen har släppts dock än.

Förmånsbilar har ofta avtalstid på tre år. Det skulle varit bra om man kunnat planera i förväg och överskåda kostnaderna. Nu blir det istället en obehaglig överraskning för många. De stora förlorarna är de som redan idag har en elbil som förmånsbil. Efter månadsskiftet kommer deras elbil kosta flera hundra kronor extra per månad. Det kostar på att vara miljövänlig…

Bookmark the permalink.
 • Jan-Erik Sebestyen

  För alla som nu måste börja spara pengar (och alla andra) vill jag tipsa att Museet Kvarnvikens Kvarn & Såg har öppet hus på söndag 11-16. Kvarnen drivs av en ideell förening. I kvarnen finns maskiner och utrustning från den superinnovativa andra halvan av 1800-talet, allt bevarat i originalskick. Den enda bevarade kvarnen i hela Europa från den här perioden (det finns en i USA också). Vi har ett litet museum med uppskattade utställningar som Tidsresan, Ett mjölnarhem (där ni kan prova på att väva) och Qvarnteknik.

  Gratis inträde för alla som har elbil eller kommer att skaffa de närmaste 10 åren eller inte har bil alls. (OK, det är alltså gratis för alla.)

  Kvarnvikens kvarn & Såg ligger i Råcksta, Stockholm, mitt i Grimsta naturreservat.

 • AndOne
  • Axel Svensson

   Det var 7 år sedan. Nu röstar de för annan lösning.

 • Tanaxia

  Lite missvisande titel.. blir det inte billigare för privatägare i och med ökad bonus till 70.000kr?

  • Axel Svensson

   Din nuvarande bil blir inte billigare, särskilt inte om det är en förmånsbil. Ökad bonus hjälper inte alls nuvarande ägande. Då blir det som titeln säger att det kommer kosta mer.

   • Tanaxia

    Min nuvarande bil blir inte dyrare heller, så som titeln säger? Det är bara förmånsbilar som blir dyrare, inte privatbilar? Eller har jag tolkat det fel?

 • Markus Westerberg

  Kan bli mycket dyrare än så om du har bruttolöneavdrag med kostnadsneutral bilförmånspolicy på företaget där du jobbar!

 • Johan

  Men det lär fortfarande vara en bättre affär än att äga privat och ha en kostnad på 8-10 k med skattade pengar varje månad, vilket jag gör.

  Men vad gör man inte för att vara med och rädda världen! ;)

  • Symbiandroid

   Inte om man är egenföretagare och räknar ihop totalkostnaden

   • Johan

    Så kanske det är.

    Som egenföretagare har man å andra sidan väldigt många andra rattar att vrida på och kan göra olika åtgärder för att minimera den totala skatten.

 • Måns

  Det borde finnas ett parti som styr upp politiken så att vi steg för steg prioriterar miljön före allt annat – ett miljöparti som är vad det heter.

 • martinot

  Vilken usel och opålitlig regering vi har. Högst oseriöst.