Elon Musk lovar fler Superchargers till norra Sverige

ThereWillBeDragons

Elon_Sure

Nyblivna Teslaägaren Björn Forslund hämtade ut sin Tesla Model 3 från Teslas anläggning i Trosta utanför Arlanda förra onsdagen och åkte hela vägen hem till Luleå med den samma dag. Den resan gick utan problem, Tesla har Superchargers längs hela E4 – men Björn vill i framtiden även kunna åka inåt landet, kanske rentav även över till Norge med sin Tesla. Norra Sveriges inland är tyvärr fortfarande en enda stor vit fläck på Teslas laddkarta – ja på alla laddkartor. Så han twittrade en fråga till Teslas VD Elon Musk, skulle vi kunna få några fler Superchargers till norra Sverige?

På typisk Elon-vis bestod svaret av enbart fyra glädjande bokstäver: “Sure”

Vi kommer alltså se fler gråa pluppar dyka upp på Teslas laddkarta – och efter ett tag kommer de också bli röda när de invigts.

Idag går Sveriges “elektrifieringsgräns” ungefär i höjd med Sundsvall. Söder om finns det en någorlunda väl utbyggd infrastruktur med snabbladdare – men norrut är det väldigt glest mellan laddarna. Sveriges nordligaste snabbladdare finns idag i Arjeplog, E.on har en ensam 50 kW CCS/CHAdeMO laddare där. Jämför man mot Norge finns det massor med både Tesla Superchargers och andra operatörers snabbladdare långt långt upp ända till nordligaste Norge.

Och enligt Elon Musk kommer vi ha Tesla Superchargers långt långt upp ända till nordligaste Sverige också.

Tagged , . Bookmark the permalink.
 • Mockasin

  Låter bra jag kliade mig själv i huvudet när jag planerade en resa upp till riksgränsen för att åka skidor.

  • Björn Forslund

   Det finns typ 2 laddare på ex Coop i Gällivare samt i Kiruna, se uppladdning.nu. Två laddare/station i det fallet, 22 kW (vilket ger 11 kW på Model 3) så det går faktiskt att köra dit redan nu. Men 11 kW är mindre kul vid långkörning. Skulle vi få låt säga en Tesla station i Arvidsjaur, en i Gällivare och en i Abisko/Riksgränsen så hade nätverket täckt hela Sverige. Mer än så krävs förstås i förlängningen men att ta sig från A till B oavsett var i Sverige man befinner sig är en bra början.

 • Filip

  Bra för norrmännen som vill åka Oslo till Tromsö