Elon Musk

För att förstå företaget Tesla måste man förstå mannen bakom: Elon Musk.

Elon Musk föddes i Sydafrika 1971, flyttade till Kanada 1988, och sedan till USA 1992. Hans grundade Zip2 och ledde Paypal, två bolag han senare sålde för flera hunda miljoner dollar.

Istället för att investera sina pengar i “sunda” företag bildade han år 2002 SpaceX, företaget som utvecklar rymdraketer och rymdfarkosten Dragon. De flesta ansåg honom vara galen att ge sig in i en bransch som dittills endast var förbehållen supermakter och multinationella företag, med enorma risker och minimala profitmöjligheter.

Tesla Motors grundades 2003 av Martin Eberhard och Marc Tarpenning som ville utveckla en sportbil baserad på Lotus Elise. Elon Musk investerade massivt i bolaget 2004 och blev dess styrelseordförande. Han la upp det långsiktiga målet att sträva mot att tillverka flera elbilsmodeller till lägre priser (ursprungliga ägarna tänkte sig endast en småskalig tillverkning av sportbilar). Än en gång gav han sig i en bransch där ingen har lyckats med något nystart på decennier, med enorma risker och minimala profitmöjligheter.

År 2006 föreslog Elon Musk affärsidén för SolarCity, ett företag som erbjuder gratis installation av solceller mot en låg fast månadsavgift. Han gick in som största aktieägare och blev styrelseordförande även i det företaget. Än en gång i en bransch med enorma finansiella risker.

Elon Musk har allså tre bolag för tillfället, var och en i “omöjliga” branscher, och han har lyckats leda alla tre till stora framgångar. SpaceX har fått flera stora beställningar från NASA, Tesla chockade bilvärlden med sin revolutionerande Model S, och SolarCity installerar en ny solanläggning var 5:e minut. Hans framgångar kommer genom att alltid tänka okonventionellt, allt sedan PayPal ställde penningtransaktioner på ändan.

Man kan beskylla Elon Musk för mycket, men inte för att… att han… ehem… har liksom… har talets gåva. (Alla som har hört Elon Musk tala vid något tillfälle förstår piken här.)

Elon Musk har jämförts med både Steve Jobs, Tony Stark (från Iron Man filmerna *), och Ernst Stavro Blofeld (James Bond skurken). Att han jämförs med Bondskurkar är ju givet – mannen har ju både eget bilföretag, kraftverksanläggning, och egen jäkla rymdraket! Elon Musks kommentar på detta:

elon_villain

 

Hans långsiktiga mål hjälper inte heller: Elon Musks uttalade mål här i livet är att kolonisera Mars!

 

*: Elon Musk är faktiskt med i filmen Iron Man 2. Titta här: video.

 

 

Tagged , , , . Bookmark the permalink.