Hur långt kan man åka?

Hur långt kan man egentligen åka i en Tesla Model S?

En enkel fråga, men svaret är komplicerat. Precis som med konventionella bilar är det många faktorer som påverkar resultatet.

Till skillnad från bensin- och dieseldrivna bilar är det först och främst hastigheten som påverkar räckvidden för elbilar. Medan konventionella bilar drar mindre vid motorvägskörning och mer i stadstrafik är det precis tvärtom för elbilar. Andra faktorer, såsom luftkonditionering, omgivningstemperatur och hur pass aggressiv körstilen är påverkar bensin- och elbilar på samma sätt.

Tesla anger Model S räckvidd som 480 km vid konstant 88km/h fart. Nu är det sällan man kör så. Höjer man farten till 110 km/h minskar räckvidden till 400 km. Minskar man farten till stadstrafik ökar räckvidden istället.

En bra exempel på detta var testet Eindhoven University of Technology genomförde. Tag en fulladdad Model S, kör den i ett ovanligt platt land som Nederländerna på en trevlig lagom varm lagom kall sensommardag, och du kan komma 625 km på en laddning. De körde 16 timmar på 30- och 50-vägar, utan rivstarter förmodar vi. Genomsnittshastigheten blev just 40 km/h. Det slår inte extremrekordet på 680 km som David Metcalf satte tidigare i år i USA, men han körde ju också i 30 km/h hela sträckan – och hur kul är det?

Förvänta nu inte 625 km i räckvidd i ryckig stadstrafik, men du kan lugnt räkna med att din Model S kommer att kunna leverera den utlovade räckvidden i stad, men inte när du susar fram på E4. Speciellt inte en kall vinterdag (som minskar räckvidden med 10% eller mer).

Tur då att det kommer att finnas Superchargers i Sverige, och ca 50 miljoner övriga ställen du kan ladda din Model S på.

Att man kan ladda bilarna i vanliga vägguttag är något som många verkar glömma. Superchargers behövs bara för snabbladdning. Har man tid kan man ladda var som helst det finns ett vägguttag. Det är något som Rafael de Mestre tog fasta på då han år 2011 åkte jorden runt med sin Tesla Roadster på 80 dagar. Det skulle ha gått snabbare om han inte hade krockat bara 900 km innan mål. Tack vare Teslas snabba reparation av bilen kom han dock i mål i tid och innehar världsrekordet.

 

Tagged , , , , . Bookmark the permalink.