Model S optioner

Det är mycket att tänka på när man beställer sin Tesla Model S. Man beställer via internet direkt från Teslafabriken. Medan man slipper sliskiga bilförsäljare och generalimportörer som väljer “Sverigeanpassad” utrustningsnivå, så hamnar hela beslutsbördan på dina axlar när du ska beställa bilen.

Idén med att kunna skräddarsy bilen efter ens behov är just att alla kan ta sina egna beslut över vad man egentligen behöver och vad man kan klara sig utan. Men nedan följer några generella synpunkter över de erbjudna optionerna:

Standard eller Performance

Första valet du måste göra är ifall du vill ha en snabb bil, eller en sjuhelsikes snabb bil. Standardutförandet av Model S har 0-100km/h acceleration på respektabla 6 sekunder, men vill du ha en bil som lämnar de flesta andra bilar bakom sig ska du välja performance-modellen med 0-100km/h på 4.4 sekunder. Dessutom finns det en performance plus paket som gör bilen ännu sportigare.

60kWh eller 85kWh

Standardmodellen av Model S kan man få med två olika batteristorlekar: 60kWh med ca 370km räckvidd, och 85kWh med ca 480km räckvidd. Innan du satsar på 60kWh modellen ska du betänka att Sverige är ett avlångt land med långa avstånd. Lilla batteriet duger alldeles utmärkt för stadstrafik (räcker dubbelt så långt som tex Nissan Leaf) men stora batteriet ger flera andra fördelar förutom längre räckvidden:

  • 0-100km/h acceleration på 5.6s isf lilla batteriets 6.2s
  • livstids gratis tillgång till Tesla Supercharger nätverket

Tech package

Är du teknikintresserad (och det var väl därför du valde Tesla) är teknikpaketet lockande. Med dörrar som låses upp automatiskt när du kommer till bilen, GPS navigering i instrumentpanelen, bättre belysning, och flera användarprofiler på sätesinställningarna är det mycket som imponerar.

GPS kräver kanske lite förklarning: alla Model S har Google maps på stora centerdisplayen. Man kan tom få körbeskrivningar från google. Men inte sväng-för-sväng beskrivningar med röst som säger “sväng nästa till höger”. För detta behövs teknikpaketet som har offline-kartor som i riktiga navigatorer, sväng-för-sväng display vid hastighetsmätaren, och röstindikationer. Klarar du utan teknikpaketet eller du bara måste ha det? Det är upp till var och en att bedöma.

Parkeringssensorer

För att kunna välja tillvalet parkeringssensorer måste du också ha valt teknikpaketet ovan. Värt att nämnas dock är att alla Model S är utrustade med backkamera. Väljer du teknikpaketet och parkeringssensorer får du bättre upplösning på backkameran och bip-bip-bip avståndsindikering.

Cold Weather Package

I Sverige är det kallt. Det är bra dumt att inte välja det här paketet. Det behövs inte sägas mer.

Sound Studio Package

Duger inte standardstereon i Model S kan du välja det här paketet. Standardstereon är redan imponerande med sju högtalare på 200 watt, men studiopaketet plussar på till 12 högtalare och 580 watt. Värt att nämna är att standardstereon har AM/FM radio men studiopaketet DAB-radio. Svenska FM-nätet planeras läggas ned år 2022 och ersättas med DAB-radio, så planerar du behålla bilen länge kan det vara en faktor att tänka på. Å andra sidan kan du lyssna på internetradio i standardstereon istället…

Active Air Suspension

Luftfjädring som det finns i tex vissa Citroënbilar. Förutom överlägset bättre åkkomfort ger luftfjädring något längre räckvidd och förmågan att höja upp bilen när du ska köra på ojämn terräng eller över en snövall. Men smakar det så kostar det, och fler delar som kan gå sönder…

Rear Facing Seats

Har du barn (på max 135cm) kommer de att älska de två extrasätena som kan installeras i bagageutrymmet! Med dessa förvandlas bilen till en sjusitsig familjebil. Sätena måste fabriksinstalleras iom att förutom själva sitsen så monteras även förstärkta balkar för att klara påkörning bakifrån med barnen i behåll. Du kan alltså inte ångra ditt beslut senare och eftermontera.

Lighting Package

Standard Model S har erkänt dålig innerbelysning. De första köparna fick ha med sig ficklampa för att hitta i bagageutrymmet. Det här paketet råder bot på problemet.

Security Package

Vill du gärna behålla din bil kan det vara klokt med larmpaket. Dock har du redan i standardmodellen av bilen tillgång till mobilapp som med GPS visar bilens position. Så det är en ganska så dum idé att försöka stjäla en Tesla.

Parcel Shelf

Hatthylla kan vara bra att ha för att dölja vad som finns i bagageutrymmet så tjuvarna inte frestas. Å andra sidan behöver du inte ha något där bak öht, iom att du har ju ett bagageutrymme till under framhuven. Utan hatthylla ser/tror tjuven att bilen är tom.

Twin Chargers

Model S har inbyggda laddare. Du kan ansluta bilen till vilket som helst vägguttag för att ladda den. Med standardladdaren kan bilen laddas med 10kW, dvs upp till 50km räckvidd i timmen. Med dubbla laddare kan bilen laddas med 20kW, 100km räckvidd i timmen. Men betänk att 20kW laddning kräver 50A trefas – inget man hittar i ett normalt garage.

Värt att nämna är att enligt rykte så levereras alla Model S med dubbla laddare monterade – men har du inte köpt laddpaketet är bara den ena aktiverad. Man kan alltså uppgradera bilen senare.

Supercharging

Som Tesla Model S ägare har du livstids gratis tillgång till Teslas speciella höghastighetsladdare, Superchargers – om du har valt 85kWh batteriet. För bilar med lilla batteriet är det en engångskostnad för att få tillgång till laddarna. Supercharger laddarna håller på att installeras över hela USA och Europa och ska erbjuda gratis långfärder med Tesla Model S. Tesla kommer att installera sådana superchargers i Sverige också.

Serviceplan

Tesla har en annorlunda syn på service, reparationer och verkstad också. Istället för gratis service första åren och sedan ockerpriser har de infört fastpris. För €600 får du årlig service där Tesla reparerar alla eventuella uppkomna fel utan extra kostnad. Allt förutom däcken ingår – även slitage, torkarblad, etc. Bilen hämtas hemma hos dig, och du får en gratis lånebil (Tesla Model S performance).

För €2000 kan du boka 4 års serviceplan vid köpet av din bil, och därmed spara €400.

Färg, tak, fälgar, inredning

Efter att ha valt alla paket och tillbehör ska du också välja färg på bilen, vilka fälgar den ska ha, ska den ha taklucka eller inte, ska den ha skinnklädsel eller inte (och vilken färg). Det är inte lätt att bestämma sig, och var och en har sina personliga preferenser.

Framtiden

Fler paket och tillbehör kommer att tillkomma. Det har lovats en förvaringsfack mellan framsätena, det ryktas om fyrhjulsdrift. Det blir även spännande att se hur priserna i Sverige blir, med moms och allt.

 

Tagged , . Bookmark the permalink.