Model S på vintern?

I Sverige brukar vi ha kallt på vintern.

Kan verkligen en bil designad i soliga Kalifornien tåla våra svenska vintrar?

Det verkar som om svaret på den frågan blir ett “ja”. Om du har varit klok och bockat för “Cold Weather Package” när du beställde bilen. Tesla har ju ett annorlunda försäljningssätt, där du kund måste tänka på sådana här saker. Iom att bilarna säljs av Tesla direkt finns det ingen återförsäljare som har importerat bilen rätt utrustat åt dig.

Cold Weather Package innehåller:

  • Eluppvärmda baksäten.
  • Extra eluppvärmning på framrutan vid torkarbladen
  • Eluppvärmda munstycken för spolvätskan

 

Tesla har testat Model S i extrem vintermiljö när den utvecklades, och infört bla förbättrad defroster i Europaversionen av Model S. Den främsta europeiska marknaden för Model S hittils har varit Norge, med över 800 reservationer. Allt talar alltså för att den kommer att klara svenska vintrar också.

Bakhjulsdrift

Tesla Model S är bakhjulsdriven, vilket ju är en nackdel vid vinterväglag. Men kunder som har kört bilen i vintras vittnar om att den har en väldigt bra tracktion control, som motverkar sladd. Det ryktas dessutom om en 4-hjulsdriven version av Model S nästa år.

Batterierna

Batterier brukar inte gilla kyla. Nissan Leaf tex får kraftigt begränsat räckvidd vid minusgrader pga sina luftkylda batterier. Teslas batterier däremot är väl isolerade, vätskekylda, och på vintern värms de till optimal temperatur. Därför minskar Model S räckvidd med endast ca 10% vid sydsvenska minusgrader. Teslaägare i Norge, Kanada, och de norra delstaterna i USA har bekräftat dessa siffror.

Kupévärme

Förutom att Tesla Model S har eluppvärmda stolar och värmeväxlare för energieffektiv uppvärmning av kabinen, så har den ännu en fördel av att vara en elbil: iom att bilen är ansluten till elnätet på natten för att laddas så värms bilen till behaglig temperatur på morgonen med el från elnätet, inte batterierna. När du sätter dig i bilen är det alltså i en varm kupé du sätter dig, med avfrostade rutor. Utan att det har tärt på batterierna.

 

Tagged , , . Bookmark the permalink.