Elon Musks 5 steg till framgång

ElonStarbase

Elon Musk har i en intervju avslöjat utvecklingsprocessen som gjort SpaceX och Tesla så framgångsrika. Han är benhård med att hans företag alltid ska följa dem. För varje ny del eller arbetsmoment man vill införa ska man följa dessa fem steg:

  1. Gör kravlistan mindre dum
  2. Försök eliminera komponenten eller processen
  3. Förenkla och optimera
  4. Snabba på cykeltiden
  5. Automatisera

Det är genom att följa dessa steg som båda hans bolag på rekordtid lyckats revolutionera var sin bransch och kunnat växa i rekordfart. Tesla har de senaste tio åren vuxit med 50% varje år.

Elon Musk förklarade stegen så här:

1. Gör kravlistan mindre dum

Kraven är alltid dumma i början. Ifrågasätt alltid allting i kravlistan. Speciellt om de kommer från en smart person: man är benägen att acceptera dem som kloka och säkerligen genomtänkta då. Alla gör misstag. Alla kan tänka fel.

Elon Musk tycker att tendensen att folk inte vågar ifrågasätta krav kommer från deras skolutbildning. Då man får en fråga och måste svara på den. Utan att någonsin våga ifrågasätta själva frågan. För då får man ju inga poäng. Skolan lär folk att koncentrera sig på hur man löser en fråga man får – inte att ifrågasätta om frågan öht är rätt ställd.

2. Försök eliminera komponenten eller processen

Gör allt som står i din makt att försöka eliminera delen eller processen. Behövs den verkligen? Skulle vi inte kunna klara oss utan? Speciellt raketer har lärt honom att allt måste alltid vara så slimmat som möjligt. Man kan inte lägga på massa “bra att ha” grejer – då når man aldrig omloppsbana. Tvingas du inte 10% av tiden lägga tillbaka delar du tagit bort har du inte försökt banta produkten eller processen tillräckligt. Den bästa besparingen, både i tid och pengar är delar som helt kunnat tas bort.

3. Förenkla och optimera

Först som tredje punkt kommer det de flesta brukar börja med. Största misstaget de flesta ingenjörer gör är att försöka optimera något som inte ens borde vara där.

4. Snabba på cykeltiden

Du rör dig långsamt, snabba på. Men snabba inte på förrän du har gjort de tre första stegen. Det går alltid att få saker hända snabbare.

5. Automatisera

För att säkerställa hög hastighet och jämn kvalitet.

 

Elon Musk erkänner att han själv många gånger hade fallit i fällan att gå baklänges genom dessa fem steg. Automatiserat, snabbat på, optimerat… och sen eliminerat. Som ett exempel berättade han om Tesla Model 3 batteripack:

Bilarna hade en limmad glasfibermatta mellan bottenplåten och batteripacket. Roboten som skulle montera den krånglade konstant och saktade ner hela produktionen. Elon Musk som på den tiden var så engagerad i att försöka få upp produktionstakten att han sov på fabriksgolvet blev personligen involverad i att försöka fixa till problemet. De försökte först förbättra roboten som fumlade, hade problem med att greppa fibermattan och lägga den på plats. Försöka få till ett bättre grepp.

De försökte även snabba på cykeltiden. Få roboten att röra sig snabbare, behöva sträcka sig kortare distans efter mattan, öka på vridmomentet i dess motorer. Sedan försökte de optimera processen: istället för att stryka lim på hela glasfibermattan bara dutta lite i hörnen. Limmet behövdes ju endast till att hålla mattan på plats tills batteripacket skruvades fast i bilen.

Till slut frågade Elon Musk “vänta nu… varför har vi en glasfibermatta här över huvud taget?” Han frågade batterisäkerhets-teamet: är den där för brandsäkerhets skull? Nej, svarade de, den är där för att dämpa ljud och vibrationer. Så han frågade ljud och vibration teamet är det därför mattan är där? Nej, det är väl för brandsäkerhets skull var svaret. Elon Musk kände sig plötsligt som i en Kafka roman. (Det gör jag ofta, tillade han.)

Så de byggde en bil utan glasfibermatta, mätte ljudet – och det var ingen skillnad! De insåg att glasfibermattan las in av någon någon gång under bilens utvecklingsprocess som “bra att ha” och ingen någonsin ifrågasatte det beslutet.

Så de tog bort glasfibermattan och tvåmiljonerdollarsroboten som skulle montera den och fick en billigare produkt som gick snabbare att producera som resultat.

Vad har du på ditt jobb som borde genomgå Elons femstegsprocess?

Tagged , . Bookmark the permalink.