Starbase rundtur med Elon Musk

StarbaseElon

Youtubern Everyday Astronaut fick en unik guidad tur runt SpaceX Starbase anläggning i Boca Chica, Texas. Hans tourguide var ingen mindre än Elon Musk själv. Resultatet är tre videos på sammanlagt över två timmar, sprängfyllda med intressanta detaljer om SpaceX kommande Starship raket, rymdfärder i allmänhet och Elon Musks sätt att styra sina företag.

Har du tid över Skaffa tillräckligt med tid för att titta på dessa extremt intressanta videos! Man får en hissnande insikt inte enbart i företagets strävan efter att göra oss multiplanetära utan även i Elon Musks personliga djupgående kunskaper i rymdteknologi. Hans samtal med Everyday Astronaut blir ibland som snillen spekulerar. Ibland till och med snillen som bygger raketer.

Som när samtalet glider in på Starships värmesköld. Den ska skydda raketen vid återinträde i jordatmosfären. Men inte en enda av sköldens porslinsplattor får spricka – för då brinner hela rymdskeppet upp. Elon Musk räknar kallt med att de första tio försöken kommer misslyckas. Men hur ska man kunna få reda på var det gick fel om hela rymdskeppet brinner upp frågar Everyday Astronaut? Det syns hur kugghjulen börjar snurra i Elons hjärna. Så får han en idé: vi kan ju sätta infraröda kameror inuti de då tomma bränsletankarna, de kommer se var det blir ovanligt hett. Eller förresten kamerorna behöver inte ens vara infraröda, stålet kommer glöda vitt innan allt går sönder, även vanliga kameror kommer se det. Där på plats bredvid raketerna som håller på att byggas kom det ännu en idé som säkerligen snabbt kommer implementeras och underlätta arbetet med att få upp raketen mot stjärnorna.

Så bunkra mat och dricka, lås in dig någonstans där folk inte stör, luta dig tillbaka och njut av över två timmars djupdykning i hur man bygger världens första helt återanvändbara raketsystem:

 


BocaChicaTCS ett år sedan: Elon Musks krismöte söndag natt kl 01:00

Arbetet med att bygga Starship pågår dygnet runt på SpaceX anläggning. Elon Musk vill att de ska lyckas ta fram raketen och komma iväg till månen och Mars så snabbt som möjligt. Tanken svindlar när man inser varför han har så extremt bråttom.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
  • Axel Holm

    Everyday Astronauts tematiska videos anser jag vara bland det bäst producerade materialet på youtube. Tex när han jämför olika typer av raketmotorer (https://m.youtube.com/watch?v=D4SaofKCYwo).

  • AB FM

    Fattar inte hur man kan tillverka elbilar för att de är miljövänliga och samtidigt hålla på med raketer som gör av med sjuka mängder fossila bränslen.