EU parlamentet vill ha kortbetalning på laddarna

EU parlamentet röstade den 11 juli igenom att senast 2026 ska det finnas snabbladdare på minst 400 kW med högst sex mils mellanrum längs Europas viktigaste motorvägar. I Sverige är det framför allt E4, E6 och E10. Vidare ska alla laddstationer vara utrustade med kortläsare och skyltade priser. Man ska inte behöva ha mobil för att se priserna och kunna betala.

Av ren sammanträffande(?) släppte laddoperatören Virta nyheten samma dag att de i samarbete med Mastercard ska börja sätta upp Virta Payment Terminals vid deras laddstationer där kunder ska kunna betala med kort. Samma Virta som bara för några månader sedan fortfarande menade att skanna QR koder och försöka betala med mobilen skulle duga lika bra som riktiga kortläsare. Vi är överlyckliga att de till slut krypit till kors och ändrat sig.

Även Tesla verkar ha förberett sina nyaste Supercharger V4 laddare i Europa med vad som verkar vara en liten display och en blipp kortläsare. De verkar dock inte vara aktiva än.

Som vi har sagt i alla år: det allra bästa är plug & charge, att laddningen går igång så snart man stoppar i sladden och beloppet debiteras automatiskt till ens förvalda kreditkort. Men om man har en bil som inte stödjer det eller kommer till en laddare som inte är kompatibel ska man alltid kunna ha tryggheten att kunna betala med kort utan att först behöva installera massa appar eller fiddla med mobilen.

Bookmark the permalink.