Folk som inte gillar elbilar är inte idioter

Yes_No

Det gör så ont i mitt hjärta varje gång jag hör någon berätta om hur de har blivit attackerade av “Teslasekten”. Som nu senast händelserna Jan “Flash” Nilsson skrev om i sin krönika på Auto Motor & Sport: “Hatet i diskussionen elbil vs fossilbränsle ökar

I mars skrev han en krönika “Jag hatar batterier!” där han berättade att han iofs gillar bilar som går på el men hatar batterier. Han har dålig erfarenhet av att ständigt behöva köpa nya startbatterier till sina bilar och även batterier till andra eldrivna prylar. Han skrev att han har “noll förtroende för batterier och sist men inte minst, jag har väldigt många negativa erfarenheter av just batterier”. Han gillade heller inte elmotorsport.

“Vad hände när jag skrev det i min krönika?” skriver Jan i sin uppföljningsartikel. “Jo, påhoppen haglade! Jag var gammal, hade noll koll, var kvar i historien och fattade inte framtiden, jag var teknikfientlig och gillade inte utveckling. Jag var också IQ-befriad och helt enkelt dum i huvudet, och en tydlig föredetting som inget förstod och inte skulle ha respekt.”

Liknande tendenser ser man även på annat håll. Som när en Teslaägare(!) ger en positiv recension av elbilen Mustang Mach-E och får ta emot hot på sociala medier. Eller när skribenten Fred Lambert på sajten Electrek efter tusentals positiva artiklar skrev några som granskade Teslas arbetsmiljöförhållanden och bilbränder. Även han blev överöst av negativa kommentarer, personangrepp och rena hot.

“Vad har skapat denna polarisering” undrar Jan Nilsson i sin krönika. “Att gilla elbilar eller inte delar upp bilköpare i två grupper.” “Ordkriget mellan de två lagen ‘el vs bensin’ trappas upp hela tiden.”

Av många uppfattas jag som “sektledare för den där Tesla-sekten”. Låt mig därför en gång för alla vara helt kristallklar: man ska aldrig mobba eller hota någon på grund av hans åsikter eller bilval!

Tycker jag personligen att Jan Nilsson har helt fel om batterier i sin artikel? Javisst! Kan jag tänka mig att försöka överbevisa honom genom att radda upp fakta som motsäger hans ståndpunkt? Javisst! Kallar jag honom för dum i huvudet för det? Nej, naturligtvis inte. Skickar jag hot och dumma kommentarer till honom? Nej, aldrig i livet.

Som elbilist får man nästan dagligen höra skeptiska människor uttala sig negativt om elbilar. Då gäller det att på ett hövligt sätt försöka bemöta kritiken. Mota myt med fakta. Berätta hur elbilen passar ens behov samtidigt som man ska vara ödmjuk inför faktum att andra människor kanske har andra behov.

Det brukar sägas att gemene man ligger runt fem år efter utvecklingen inom områden man inte är intresserad av. Jag erkänner villigt att jag har ingen aning om de senaste nyheterna inom säg till exempel skidskytte. Om jag träffar någon som kan mycket om ämnet, kanske tävlar inom skidskytte blir jag bara glad om hon fyller i mina kunskapsluckor och berättar om de senaste häftiga gevär som har kommit eller ny teknik att kasta den på ryggen eller vad som kan ha hänt där (som sagt, ingen aning). Men jag blir bara ledsen om skidskytten kallar mig för en IQ-befriad bakåtsträvare. Och känner då inget nöje i att försöka ta reda på mer om skidskytte heller.

Man måste ha ett öppet sinne och vara hövlig. Jag mejlväxlar till exempel ofta med Per. Per hatar elbilar i allmänhet, Tesla i synnerhet och företagets VD Elon Musk framför alla andra här på vår jordklot. Han brukar skicka mig länkar till kritiska artiklar, beskriva vilket bluff han anser elbilar är. Jag brukar då svara honom med länkar till andra artiklar. Vi har diametralt olika åsikter – men ingen av oss har någonsin uttalat några okvädesord om den andre. Tvärtom brukar vi önska varandra God Jul, Glad Påsk mm.

Vi på Tesla Club Sweden har ett onlineforum, öppet för alla. Vår viktigaste regel står på forumets förstasida: “När du skriver inlägg håll hövlig ton. Personpåhopp modereras och kan resultera i avstängning.” Jag som forum-moderator har aldrig någonsin stängt av någon för att de har skrivit skit om elbilar. Däremot har jag stängt av flera elbilister som har gått till personangrepp. Man ska diskutera det någon säger – inte vad man anser om personen som säger det.

Det finns folk som sprider uppenbart felaktiga myter om elbilar. Ibland för att de inte har hängt med i den enormt snabba utvecklingen. Det de säger stämde kanske för några år sedan men inte längre. Det rätta sättet att bemöta dem är att på ett hövligt sätt berätta om hur det egentligen ligger till. Gärna genom att hänvisa till utredningar och andra fakta om elbilsmyter.

Det finns de som anser att elbilar inte passar deras behov. (Som då dessutom ibland drar slutsatsen att de då inte kan passa någons behov.) Ska man då kalla dem saker – eller inse att olika människor kanske faktiskt har olika behov? Det är nog bättre att få dem inse att folk har olika behov, det som inte passar dem kanske passar andra. (Och fråga sen hur pass säkra de är att de verkligen har sådana behov att ingen nuvarande eller framtida elbil kan passa dem?)

Ännu mer konstigt blir det när vissa tycker att en elbil måste ha ett Tesla-märke i nosen annars är den inte bra. Vi måste inse att alla bilar har olika för- och nackdelar. Som sammantaget passar olika människors behov olika bra. Annars skulle ju alla här i världen köra en och samma bilmodell. Att klanka ner på andra elbilar är inte rätt väg till att “påskynda världens övergång till hållbar energi” – för det är det som är Teslas motto, inte att bli enda elbilstillverkaren i världen.

Polarisering är en mycket oroande tendens inom samhället. Folk samlas i olika grupperingar och det pratas mycket om “vi” och “de där andra”. Man har tappat förmågan att förstå att människor kan ha olika uppfattningar om saker utan att för den skull vara dumma i huvudet. Verkligheten är sällan så svart och vitt som man inom gruppen vill tro. Tendensen finns tyvärr både inom politiska partier, organisationer som till exempel Bensinupproret och ja, även bland elbilister och oss på Tesla Club Sweden. Vi måste göra allt i vår makt att motverka den utvecklingen.

Nästa gång någon säger något helt uppåt väggarna fel om elbilar tänk på att det är en människa av kött och blod som har sagt det. Han har sagt något som du vet är fel inte för att han är IQ befriad dum i huvudet – utan för att han tror sig veta annorlunda än dig. Då gäller det att bemöta det han säger med fakta, inte med en amatörpsykologisk analys av hans mentala status.

 


ThisIsAComputerTCS ett år sedan: AI världsherravälde

“Vad har skapat denna polarisering” undrar Jan Nilsson i sin krönika. Författaren Stuart Russel har en kanske något överraskande teori om det i sin bok Human Compatible: det är artificiell intelligens som har tagit över världen – utan att vi märkt det! Tyvärr verkar han ha en poäng där.

Tagged . Bookmark the permalink.