Giga Berlin får börja provbygga bilar

GigaBerlin_robots

Teslas europeiska bilfabrik Giga Berlin har fått tillstånd att börja producera bilar. Inte i full skala än dock, endast 250 förseriebilar. Hittills har de fått testköra maskinerna en och en men nu rapporterar tidningen Berliner Zeitung att Brandenburgs statliga miljöbyrå nu gett tillstånd till fabriken att testbygga 250 kompletta karosser. Sedan får fabriken även testköra manuella slutmonteringen också där instrumentbräda, säten med mera monteras i bilarna.

BrandenburgFabriken väntar fortfarande på sina fullständiga tillstånd att få köra igång produktionen. Tidningen uppger dessutom att endast runt tusen arbetare har anställts hittills – fabriken kommer behöva anställa minst tvåtusen anställda till innan volymproduktion kan komma igång. Det kanske var viktigaste orsaken till Gigafesten – att locka fler arbetare till fabriken. “Tesla söker nu allt från produktionsassistenter och underhållspersonal till tekniker och chefer” enligt tidningen, som fortsätter: “Jag är orolig att vi inte kommer att kunna anställa tillräckligt med människor” erkände Musk.

Det är kanske därför Elon Musk säger att produktionen visserligen kan komma igång i november och de första bilarna levereras i december – men full volymproduktion nås först om ett år.

Fabrikens officiella namn har nu bytts till Tesla Giga Berlin-Brandenburg. För även om fabriken ligger utanför Berlin ligger den faktiskt rent tekniskt 4 km utanför stadsgränsen och därmed inte i själva Berlin utan i förbundslandet Brandenburg som omsluter Berlin.

Bookmark the permalink.