Hundratusentals självkörande bilar

Resizer_15696990692410

I fredags blev hundratusentals bilar självkörande i USA. Tesla släppte nämligen den länge emotsedda version 10 av sin mjukvara som bland andra nyheter även innehöll “smart summon”.

Smart summon låter bilarna köra själva på parkeringsplatser. Du behöver inte gå fram till bilen, du kan bara ta upp mobilen, öppna Tesla appen och trycka på “kom till mig” knappen. Då backar bilen ur sin parkeringsplats och kör fram till dig. Perfekt om det tex ösregnar och du inte vill bli blöt. Som att ha en egen vallet parking chaufför. Bilen håller uppsikt över sin omgivning och stannar för gående, cyklister och andra bilar.

Resizer_15696989290060

Medan bilen kör mot dig kan du på din mobil se hur den uppfattar sin omgivning. Du ser en bild som ovanifrån och alla hinder bilen ser runt sig utritade – ja faktiskt på liknande sätt man har sett självkörande bilars LIDAR visa omgivningarna, fast Tesla använder ingen sån dyr hårdvara bara billiga små kameror runt om bilen. Man kan även se vilken väg bilen tänkte ta och vad den gör för tillfället. (På bilden ovan stannade den för en cyklist. De vita linjerna visar parkerade bilar omkring Teslan som den helst ska undvika köra in i.)

Trots att bilen nu är helt självkörande, utan någon bakom ratten så är det fortfarande ägaren som är ansvarig. Du ska ha uppsikt över bilen och så snart du släpper fingret från mobilen stannar bilen.

Det vi ser här är inget mindre än revolutionerande: de första självkörande bilarna på våra gator. Eller i alla fall på våra parkeringsplatser. Över en natt har hundratusentals Teslor vaknat från sin Törnrosasömn, deras AI elektronhjärnor tagit över ratten och kör själv. Smart summon är oerhört mycket smartare än autopiloten: den håller uppsikt 360 grader över sin omgivning, stannar vid korsningar och fattar egna beslut när och vart den ska åka. Vi bevittnar inget mindre än de första stapplande stegen självkörande bilar gör. Inte några få, inte små testflottor på några hundra bilar utan hundratusentals Teslor runt om i USA!

Se nedan video om Tesla Smart Summon in action:

Runt om i USA har folk nu sett tomma bilar utan någon i köra runt på parkeringsplatser. Teslaägare berättar om förvånade människor som pekar på bilarna. Folk som frågar “Kör den bilen verkligen själv?” och när de får “ja” till svar säger alla “wow” och börjar fnissa (enhälligt vanligaste reaktionen tydligen).

Ser du fram emot att själv kunna testa din självkörande Tesla har vi dock dåliga nyheter: glöm det. EU tillåter inget sådant. Till och med vanliga summon är vingklippt i EU, man måste stå precis bredvid bilen för att det ska fungera. På samma sätt har de begränsat autopiloten: Navigate on Autopilot är mycket mer kapabelt i USA, den kan byta fil själv, men det får den inte göra i EU.

På samma sätt är det helt förbjudet för bilar att åka på egen hand på parkeringsplatser.

Även i Europa, i Sverige har många Teslaägare fått V10 mjukvaran. Med Youtube, Netflix, Cuphead, caraoke med mera – men utan viktigaste, mest banbrytande nyheten Smart Summon. För att EU anser att bilar som klarar funktioner i hela övriga världen ska vara vingklippta och begränsade i Europa.

Varför alla dessa begränsningar? Naturligtvis för att inga europeiska bilar är ens i närheten av samma avancerade funktionalitet. Och vi misstänker bestämmelserna kommer inte ändras förrän Audi, BMW eller någon annan europeisk biltillverkare hunnit ikapp och kan släppa liknande mjukvara. Om några år.

Europa halkar mer och mer efter när det gäller självkörande bilar. Det vi anser vara Science Fiction blev i fredags verklighet i USA.

Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Pontus

  Får be Elon om att kunna lämna in sin Europeiska Tesla och få en ny om man flyttar till USA.

 • Henke

  Jag funderar lite på motsägelsen att bilen ska kunna hämta dig om det regnar kraftigt samtidigt som vi ju vet att sensorerna ofta inte fungerar när det regnar kraftigt. Hmm!

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Sensorerna blir nedstänkta när man åker i regn men inte så mycket medan bilen står still. Det har redan börjat dyka upp klipp på YouTube om Teslor som åker själva i ösregn på parkeringsplatser.

   • Henke

    Bra!

  • johannesbrorsson

   Enligt en tweet passar kameror bättre för att se igenom regn än vad det mänskliga ögat gör. Dessutom har du ju radar och ultraljudssensorer som ser rakt igenom regn. https://twitter.com/TeslaTested/status/1178483181303078912

 • Björn Fredriksson Möller

  Med tanke på hur funktionaliteten sett ut i en del av de klipp som redan lagts upp av entusiaster så är jag tacksam att man åtminstone i Europa väntar med att tillåta funktionen tills den beta-testats färdigt. Kanske framför allt på stökiga parkeringsplatser med kundvagnar, barnvagnar, etc? Stopplinjer, körriktningspilar verkar inte riktigt vara något som kamerorna bryr sig om, men de flesta normala bilister skulle notera och rätta sig efter. Positivt dock verkar den stanna så fort det är en människa inom ett par meters avstånd (inte klippet här).

  https://www.youtube.com/watch?v=TstlGLrO2q0

 • Snåla Grisen

  Tveksam om det där hade fungerat på valfri IKEA-parkering med en massa höger-regeln, övergångsställen och till och med små rondeller (t.ex. IKEA i Kalmar). I USA har man ju ofta gigantiska parkeringsplatser med gott om utrymme, medan man i Sverige kanske till och med måste korsa en trafikerad gata, med stoppljus etc. Klarar den allt detta, då är jag väldigt imponerad.