Hur blir 2020?

KristallkulaNu i början på det nya året är det dags att titta djupt i kristallkulan och försöka skönja vad det här kommande året har att bjuda på. Vad har vi att se fram emot?

Tesla Model Y. SUV-versionen av Model 3 kommer börja produceras i år. Eller? Medan många gissar på produktionsstart redan nu i vår står det faktiskt “produktion förväntas starta i början av 2021″ på Teslas svenska hemsida och “late next year” (2020) på den engelska. Om produktionen kommer igång i år, hinner vi få några till Sverige också?

Tesla Model S Plaid. Teslas “Nürnburg-ring slaktare” som utklassade Porsche Taycan sägs komma i serieproduktion mot slutet av 2020. Kan den även komma med en uppdaterad interiör?

Tesla Semi. Även Teslas långtradare har slutet av 2020 satt som releasedatum. Från början skulle den ha debuterat redan i fjol men har blivit senarelagd. Tesla har sagt att de första eldrivna långtradarna ska de ha själva för att göra sina leveranser grönare.

Självkörningsförmåga. Hur autonoma funktioner kommer Tesla släppa under året? Och hur mycket av det kommer vi få uppleva här i Europa – med EU som stretar emot så mycket de bara kan?

Batteri-eventet. Någon gång nu i vår sägs Tesla hålla ett batteri-event liknande fjolårets autonomi-event där de kommer berätta var de står i batteriutvecklingen. Vi hoppas de kommer presentera sina batterier i samma tekniska detalj som självkörande datorn. Kommer de rent av visa upp någon revolutionerande ny batteriteknik?

Verkstaden i Umeå. Kom igen Tesla. Vi har väntat i åratal. Vi har sett platsannonserna där ni sökt personal. Till och med Elon har lovat att den blir av. I år måste den bli verklighet!

Supercharger V3. Europa fick sin första “superduperladdare” Supercharger V3 i London två veckor sedan. Kanada fick ett helt nätverk av dem från kust till kust på en gång. Kommer vi få se den första Supercharger V3 på svensk mark i år? Gissningsvis i Löddeköpinge?

Övriga tillverkare. Många elbilar som presenterades i fjol kommer börja levereras till kunder. Volkswagen ID.3, Polestar, Volvo, mfl. Kan de ta upp kampen mot Tesla Model 3? I vilka volymer kommer de levereras? Var kommer de kunna snabbladda? Kommer Ionity eller någon annan laddleverantör täcka även norra Sverige med supersnabbladdare?

SpaceX. Det kommer bli ett hektiskt år för SpaceX. Första bemannade rymdfärden. Första uppskjutningen av Starship. Samtidigt som de planerar rekordmånga kommersiella satellituppskjutningar för betalande kunder. Kommer rymdbaserade Internetlösningen Starlink lanseras till kunder?

Det verkar bli ett spännande år vi ser fram emot, med gott om nyheter att förmedla!

Bookmark the permalink.