Hur blir 2021?

KristallkulaNu i början på det nya året är det dags att titta djupt i kristallkulan och försöka skönja vad det här kommande året har att bjuda på. Vad har vi att se fram emot?

Giga Berlin. Teslas europeiska bilfabrik ska bli färdigbyggd och börja producera bilar i år. Och kanske även mer än så. Kommer även batterier tillverkas där redan från dag ett?

Tesla Model Y. Hur annorlunda kommer den Model Y som tillverkas i Berlin bli mot de som tillverkas idag? Hela underredet gjutet i ett stycke? Med integrerade batterier som en del av bärande ramen? Och när kommer de första Model Y till Sverige? “Produktionen förväntas att inledas i början av 2021″ står det på Teslas beställningssida. I Giga Berlin, då. Vågar vi hoppas på produktionsstart i början av april och första leverans till Sverige i augusti?

Självkörande Teslor kör redan runt i USA. Några enstaka bilar som har fått mjukvaran. Kommer koden släppas till fler? Kommer förarna få släppa ratten? Kommer någonting av detta till Europa? (Korta svaret verkar tyvärr vara nej :( )

Tesla Model S sägs få en facelift. Den blir spännande att få se! Gissningarna går verkligen isär hur stor förändring det kommer bli.

Plaid. Den hittills snabbaste Teslan sägs börja levereras i år. Som förutom sanslösa 0-100 siffror även slår banrekord. Till Sverige kommer de dock först “i slutet av 2021″ enligt beställningssidan. Hinner de verkligen hit i år?

Tesla Semi långtradaren skulle börjat tillverkas i slutet av 2020 men starten blev försenad (igen, redan 2020 var ett år senare än de ursprungliga första planerna). Enligt senaste plan kommer produktionen komma igång i år. Tredje gången gillt?

Starship klarade nääästan av senaste provflygningen. Hur långt kommer SpaceX lyckas i år? Omloppsbana? Internationella rymdstationen? Kanske rentav Månen?

Starlink fungerar redan för beta-testarna. Dags för riktiga kunder? Kommer några satelliter skjutas upp som även täcker våra breddgrader?

Volkswagen ID.3. Kommer Volkswagen hinna ikapp Tesla Model 3 som Sveriges mest sålda elbil? Eller kommer leveranstakten avta?

Övriga biltillverkare. Alla har mer eller mindre vaga planer på nya elbilar men vi ser nog mest fram emot två av dem: Volvo och Dacia. Elektrifieringen av Volvolandet Sverige kommer inte igång på allvar förrän vi översköljs av eldrivna Volvo bilar. Spelar ingen roll hur mycket Polestar är “nästan Volvo”. Och all snack om att elbilar kostar en miljon kronor tystnar väl när till och med Dacia släpper sin elbil senare i år?

Det verkar bli ett spännande år vi ser fram emot, med gott om nyheter att förmedla!

Bookmark the permalink.
 • Andreas Andersson

  Ang. Model Y, Giga Berlin ska väl inte börja producera bilar förens tidigast i juli?

  • Axel Svensson

   Planen är produktion innan juli. Just “I början av” har historiskt för Tesla betytt “Första halvan, troligen slutet av första halvan”. Produktion i april, maj är sannolikt och i linje för hur bygget går.

 • Björn Fredriksson Möller

  Dålig fart på gissningarna här.
  Giga Berlin byggs färdigt men knappast för leveranser i Q1. Åtminstone inte om de skall ha batterier från Berlin från dag 1 och vara byggda i ett stycke, dvs med tekniken från Battery Day. I så fall är Q3-Q4 mer sannolikt eller ens i år om all ny teknik skall in. Så min gissning är antingen produktionsstart Q2 utan ny alla innovationer eller försenat till Q4 men med nya batterier, batterier som bärande del i konstruktionen, etc.
  Model Y: MIC MY blir första leveranserna i Europa under Q2.Kanske Q1 men sannolikt räcker efterfrågan från Kina för första kvartalets produktion.
  Semi: Tvåsiffrigt antal byggs under 2021 och används för eget bruk?
  Plaid: Lanseras i Nordamerika först under 2021 – H2?
  Självkörning: Bredare utrullning i USA och Kanada men fortfarande helt på förarens ansvar, dvs den kommer inte att gå att skicka iväg som taxi utan förare. Inte i USA och inte i Europa.
  Priser: Tesla sänker priserna på volymmodellerna.
  Övriga elbilar: Många nya märken och modeller lanseras och framför allt marknadsförs. Jämn kamp mellan VW och Tesla om vem som säljer flest elbilar i Sverige under 2021. 2020 verkar VW ha avgått med segern med ca 5600 bilar mot Teslas ca 4900 bilar. Om inte någon annan överraskar?

  • Björn Fredriksson Möller

   Apropå Semi så ryktas det om 4 nya prototyper som byggts antingen 2020 eller byggs i början av 2021. Men en fördubbling av produktionen varannat eller vart tredje år är nog för defensivt som gissning. Då skulle tresiffrig produktion dröja till 2030…