Hur länge håller solpaneler?

JohanEnbergsVag56

Man hör ofta att solpaneler beräknas hålla “över 25 år”. Visst, visst, men hur mycket över? Hur länge håller en solpanel egentligen?

Moderna kiselbaserade solceller uppfanns 1954 men var i början astronomiskt dyra. Så pass dyra att de länge endast användes i rymdindustrin för att förse satelliter med el. Satelliten Vanguard 1 var först, den hade sammanlagt 10×10 cm av nymodigheten solceller med sig upp i rymden 1958. Det var först på 1980-talet solceller kom ner så pass i pris att vanliga dödliga jordlingar kunde köpa dem.

Vill du se Sveriges första solcellsanläggning ska du sätta dig på tunnelbanan i Stockholm och åka till Västra Skogen. Promenera sedan 500 meter ner mot vattnet så kommer du till bostadsrättsföreningen Den Gyldene Porten, närmare bestämt till Johan Enbergs väg 56. Där högst uppe på taket på panelhuset ser du några udda paneler. När de sattes upp 1984 var de Sveriges första solcellsanläggning anslutna till allmänna elnätet. Innan dess fanns några enstaka solceller uppsatta på tex avlägsna fyrar och sånt, men den på taket på bostadsrättsföreningen är Sveriges första “normala” solcellsanläggning av samma sort som de som sätts upp även idag.

sveriges-aldsta-solcellsanlaggning

När sajten Solcellskollen besökte anläggningen i fjol klättrade de upp på taket och beskådade panelerna på nära håll. De är mycket mindre än dagens paneler, och kostade oerhört mycket mer när de skruvades upp 1984. Dåtidens 375 tusen kronor anläggningen kostade motsvarar 875 tusen kronor i dagens penningvärde.

Riksbyggen monterade 48 stycken paneler på 44 Watt var från den japanska tillverkaren Kyocera, en sammanlagd effekt på beskedliga 2.1 kW. Dagens solpaneler är ungefär tio gånger så effektiva, det har hänt mycket sedan dess.

Nu 36 år senare sitter panelerna fortfarande kvar och genererar el. Stålbeslagen har börjat rosta här och var men cellerna fungerar fortfarande utmärkt. Solceller sägs få försämrad effekt med åren (liksom batterier), efter 25 år sägs de ha tappat runt 15% av sin ursprungliga effekt. Det kallare svenska klimatet verkar dock slita mindre på solceller än på sydligare breddgrader. För att få ett exakt värde borde en av solpanelerna monteras ner från taket och mätas i labb, men 2017 gjordes det en grov mätning på plats som visade nära nog ingen degradering alls av panelerna.

Växelriktarna däremot (komponenten som gör om solpanelernas likström till växelström så den kan matas ut på elnätet) har behövts bytas två gånger sedan 1984. Man har även behövt dra om lite kablar då vatten läckte in i en kopplingslåda. Elektroniken runt panelerna har kortare livslängd än själva solcellerna.

Om fyra år är det dags för 40-årskalas där uppe på åttonde våningen. Då är det kanske även dags att öka på tumregelns “25 år”. Hur länge solceller håller? Den som lever får se.

 


PV-CO2TCS fyra år sedan: Solpanelers utsläpp

Solpaneler avger ju inga avgaser när de används – men tillverkningens utsläpp brukar slås ut på panelens livslängd. Som brukar beräknas till 25 år. Fast om panelerna håller längre än så minskar ju deras miljöbelastning per kWh…

Tagged . Bookmark the permalink.