Total självkörningsförmåga kommer kosta en miljon kronor

Resizer_15696990692410

Tesla kommer höja priset på tillvalet Total Självkörningsförmåga till sina bilar med tusen dollar den första juli, twittrade företagets VD Elon Musk ut i går. Svenska priset förväntas höjas i motsvarande grad, med strax under 10,000 kronor. Idag kostar tillvalet 7000 dollar, 66,000 kronor.

Total Självkörningsförmåga är ett framtida mål för Teslas bilar, att de helt på egen hand ska kunna köra runt. Just nu får man bara några enklare funktioner som alla kräver aktiv övervakning från föraren. Men ju fler funktioner Tesla lägger till och ju mer kapabla bilarna blir desto mer höjs tillvalets pris. Tesla har redan genomfört sådana prishöjningar förut när de släppte nya funktioner till bilarna.

Bilarnas mjukvara uppdateras med nya funktioner så även äldre bilar som köpt Total Självkörningsförmåga får de funktioner som kostar extra nu. På så sätt försöker Tesla förmå köparna att köpa tillvalet redan nu medan priset är lågt – ju mer man väntar desto dyrare blir det. Det finns dock ett problem med att äldre bilar inte har tillräckligt kraftfull hårdvara för att stödja de nya funktionerna vilket gör köpet lite av en gambling: ska jag köpa Total Självkörningsförmåga redan nu och hoppas min bil har allt som kommer behövas – eller vänta med köpet tills fler funktioner har lagts till, men då till ett högre pris? Vissa bilar, som tidiga versioner av Tesla Model 3 har Tesla lovat uppgradera datorerna i retroaktivt medan andra, som tidiga versioner av Model S och X visat sig vara mer tveksamma investeringar.

Av de 66,000 kronor du betalar för finessen idag får Tesla omedelbar tillgång till hälften av pengarna, resten lägger de undan i en fond som företaget kommer få utbetalningar ifrån varje gång de släpper ny funktionalitet som gör bilarna mer och mer självkörande.

Den dagen bilarna blir fullständigt självkörande på riktigt kommer priset höjts rejält. Tesla räknar med att när bilen verkligen klarar köra själv kommer funktionen kosta över 100 tusen dollar – runt en miljon kronor.

Medan priset på batterier, priset på elbilar håller på att sjunka kommer mjukvaran ta över det mesta av kostnaden. Om några år kommer du kanske ha valet att köpa en billig elbil med ratt, som kostar som dagens bensinbilar i inköp men är oerhört billigare i drift – eller köpa en elbil utan ratt som blir rejält dyrare men även mycket mer användbart.

SelfDriveM3

Framtidens Tesla Model 3?

En självkörande bil kommer kunna ersätta flera av familjens bilar. Skjutsa först frun till sitt jobb, sedan åka hem och köra mannen till hans. Och skjutsa barnen till skola och fotbollsträning helt på egen hand. Hushållets behov av antal bilar kommer sjunka drastiskt. Kan en 1.5 miljon kronors självkörande bil ersätta tre stycken 500 tusen kronors? Grannar kan gå ihop och ha en bil med inbyggd “privatchaufför”. Eller så kan man till och med låta bilen köra taxi på egen hand medan man inte använder den – och tjäna pengar åt dig medan du sover? En äkta självkörande bil kommer få många nya användningsområden. Vem vill till exempel betala för flygbiljett när man kan somna i sin bil i Stockholm – och vakna nästa morgon i Paris? Bilen har kört ner dig över natten.

 


I morgon är det Kristi Himmelsfärdsdag. Dessa nyhetssidor tar en paus med rapporteringen, vi återkommer måndagen den 25:e.

 


NNP_1TCS ett år sedan: Tesla Autonomy Day

På Teslas självkörningsevent i fjol visades inte bara processorn i bilarna upp, utan även Teslas unika sätt att utveckla mjukvaran och företagets framtidsplaner kring självkörande bilar.

Bookmark the permalink.