Oljekollapsen i USA

Refinery

För ett år sedan fanns det 983 olje- och gasborrtorn i USA enligt oilprice.com

Idag finns det bara 318 kvar – 665 färre än i fjol! Bara under senaste veckan har 21 borrtorn stängts ner. Det är tre om dagen :shock:

Det är den minskade efterfrågan i pandemins spår som har lett fram till det hittills otänkbara: att pumpa upp olja har blivit så olönsamt att oljeproducent efter oljeproducent helt enkelt ger upp. Sajten oilprice.com pratar om “kollaps”. Två tredjedelar av borrtornen har stängts ner. Nu finns det bara 237 oljeborrtorn kvar i hela USA (plus 79 naturgas). Nästa vecka troligtvis ännu färre.

När flygtrafiken har decimerats och alla sitter hemma i karantän går det inte åt lika mycket bränsle längre som det brukade göra. Minskade efterfrågan har gjort att råoljepriset först störtdök – sen blev det ett tag till och med negativt. Oljebolagen betalade dig bara du tog emot deras svarta sörja.

Problemet är att det är svårt att reglera hur mycket olja som sprutar upp ur en oljekälla, stryper man flödet kan oljans kvalitet påverkas och i värsta fall kan man inte få tillbaka gamla flödet och kvaliteten sedan. Därför väntade oljebolagen in i det längsta med att minska på volymerna. Men till sist gick det inte att fördröja det oundvikliga. Mackdöden i Sverige är ingenting mot oljeborrtorndöden som pågår både i USA och resten av världen just nu. Det som händer nu var alldeles otänkbart eller ett avlägset framtidsscenario bara för några månader sedan.

Det har till och med gått så långt att banker vänder oljebolagen ryggen. De kan inte längre låna pengar med oljereserverna som säkerhet. Banker börjar tvivla om oljereserver verkligen kan omsättas till pengar i framtiden. Amerikanska konservativa senatorer har skrivit brev till presidenten och krävt att staten ska gå in med räddningspaket och stödja oljebolagen som bankerna har vänt ryggen till.

“Det svarta guldet” har plötsligt omvandlats till Svarte Petter.

 


RefineryOljeindustrin i kris

En månad sedan gick vi igenom hur och varför oljeindustrin plötsligt har hamnat i kris?

Bookmark the permalink.
 • Axel Holm

  Tilläggas till detta är att saudiarabien (produktionskostnad 7 dollar per fat) medvetet startat ett priskrig med usa (produktionskostnad 60 dollar per fat) för att slå ut usas fracking industri samtidigt som ryssland velat säla mer olja för mer intäckter till statskassan. Tillgången blev mycket större än efterfrågan och priset störrtdöck. De amerikanska oljebolagen med höga produktionskostnader som är beroende av ett högt oljepris går i konkurs.
  Jag gissar att detta leder till ett högt oljepris om ca 2 år.

  Tur att ens bilar går på biogas och el.

  • Jan-Erik Sebestyen

   Pandemin är inte över om 2 år, några år efter den ebbat ut kanske priset blir högt igen. Men det kommer inte flöda in några stora summor ny till produktion. Delvis för att det inte finns några pengar eftersom de just försvunnit i den globala nedstängningen.

   Oljans storhetstid är över. Nu är det lokal produktion av energi som gäller för att skapa lokala arbetstillfällen.

  • Andy

   Ja grunden till priskriget är nog att de som sitter med stora lättillgängliga oljereserver som Saudiarabien har insett att de har en begränsad tid att utvinna reserverna eftersom förnyelsebar energi börjar ta över snabbare än vad man tidigare trodde var möjligt. Kan man då få bort världens största oljeproducent USA från marknaden så blir det möjligt för Saudiarabien att tömma reserverna innan det är försent.

   Ja detta kan säkert även leda till oljebrist och högre pris om ett par år.

 • johannesbrorsson

  Hur ska vi fira detta?