Hur långt kommer Tesla Model S på ett batteri?

 

Duracell

En lite annorlunda räckviddsfråga: hur långt skulle en Tesla Model S komma på ett enda vanligt AA batteri? Vi pratar alltså om vanliga sådana där ficklampsbatterier som man köper på ICA.

Enligt batteryshowdown.com som har mätt kapaciteten på massor av AA-batterier har ett kvalitets AA-batteri ca 2.4 Wh kapacitet. (Anmärkningsvärt är att ett utav de bästa batterier de har testat var IKEAS alkaliska som hade hela 2.6 Wh kapacitet, fast IKEA säljer inte dem längre, de har gått över till att enbart sälja laddbara batterier.)

Hoppas frågan kommer i framtida matteböcker:

Om en Tesla Model S 85D kommer 528 km med sitt 85 kWh batteri – hur lång skulle den då komma med ett vanligt AA ficklampsbatteri (som brukar vara på ca 2.4 Wh)?
Avrunda till heltal meter.

En bra liten övning på omräkning mellan Wh och kWh och km och meter. Svaret? Räkna själv!

OK då, scrolla ner för facit:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ca 15 meter

( 528 000 m / 85 000 Wh * 2.4 Wh = 14.9 m)

Fast egentligen skulle bilen inte komma någonstans för att ett enda batteri lämnar ifrån sig för låg ström och spänning för att öht få motorn att vrida om sig. Så svaret är bara en matematisk övning, inget man kan återskapa i verkliga livet.

Resultatet är liknande för övriga elbilar också (dock några meter hit eller dit beroende på deras förbrukningssiffror).

 

 

bilbatteri

Dagens extrauppgift är att ta reda på hur långt en Tesla kommer på ett vanligt blybatteri som brukar sitta i fossilbilar? Ett sådant bilbatteri brukar vara på 12 V 60 Ah, dvs 720 Wh. Svaret kommer kanske förvåna dig.

 


TCS ett år sedan: Vi är redan förbi Peak Oil

För ett år sedan kollade vi in bensinprisutvecklingen i Sverige och insåg att Peak Oil är inget som kommer i framtiden – det har inträffat redan för 10 år sedan!

 

 

Bookmark the permalink.