Vi är redan förbi Peak Oil

bensinpris

Medan jag researchade för en annan artikel kom jag förbi ovanstående väldigt intressant graf. Den är från Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet, branschorganisation för drivmedels- bränsle- och smörjmedelsbolagen i Sverige. Oljebolagen själva alltså.

Det intressanta är kurvan för produktionskostnad. Fram till 1999 var kostnaden för att framställa bensin ganska konstant – och väldigt låg. Men sedan hände nånting. Kostnaden för att framställa bensin började skena iväg, det har blivit fyra gånger så dyrt att framställa bensin de senaste femton åren! Det kostar oljebolagen nu fyra gånger så mycket pengar att leta efter och hitta olja, borra ner till den, pumpa upp den, och omvandla råoljan till bensin jämfört med vid millennieskiftet.

Peak Oil handlar om just det, produktionstoppen då mest bensin framställs. Efter Peak Oil blir det svårare och svårare att hitta mer råolja och framställa bensin ur den. Enligt Internationella energirådet inträffade Peak Oil år 2006 – enligt de svenska bensinpriserna redan några år innan det.

Visst har vi sett att bensinpriset har gått upp sedan dess, men inte i samma takt som det har blivit kostsamt för bolagen att framställa bensin. Frågan är hur länge det dröjer innan den ökade produktionskostnaden slår till fullo igenom till slutkunderna.

Utsagan “det mesta av bensinpriset är skatt” är också en gammal visdom från före millennieskiftet – för den gäller inte längre. År 1999 utgjorde skatt och moms ofattbara 73% av slutpriset på bensin. Den siffran har idag sjunkit till 57%. Snart utgör produktionskostnaden den största delen av bensinpriset.

Folks uppfattning om saker och ting ändras sakta. Vi som är insatta i elbilars oerhört snabba utveckling vet att det gemene man “vet” om elbilar är sånt som var sant för över tio år sedan. Och samma sak verkar gälla bensin också.

Frågan är inte om eller när Peak Oil kommer – den var redan för tio år sedan!

 

 

 

Tagged , . Bookmark the permalink.
--- Stöd dessa sidor med en donation ---
--- Min referralkod: tibor72449 ---
--- Köp mina böcker ---
 • Vilhelm Otterheim

  Intressant! Bloggaren Conrnucopia har på sin blogg diskuterat detta ämne många gånger. Han fick för övrigt åka med en Teslaägare i södra Sverige på en tur och hade bara positivt att säga!

  http://cornucopia.cornubot.se/2014/06/tesla-kommer-att-lyckas-en-narmare-titt.html

 • Filip

  Grafen är väldigt missvisande!! Gå in på sidan och välj “ta hänsyn till KPI”, dvs. Inflationen så blir grafen “rätt “.

  • https://teslaclubsweden.se Tibor Blomhäll

   Jasså? Även med hänsyn till KPI sticker kostnaderna iväg 1999…

   • Filip

    Ja, jag säger inte att du har fel i det du skriver men grafen känns inte rätt. Priserna gick egentligen ned rätt kraftigt fram till 1999 t.ex.

 • Pingback: Oljebolagens hemliga vapen - Tesla Club Sweden