Tesla Model S biltjuvarnas mardröm

tesla-model-s-app

När Shahin Pirani lämnade sin väns hus i San Diego förra onsdagen och inte hittade sin Tesla Model S där hon hade parkerat den blev hon den åttonde Teslaägaren någonsin som blev bestulen på sin bil. Redan den siffran är anmärkningsvärt låg – att av 40 000 levererade Teslor har endast så få har försökts stjälas.

Försökts. För Shahin gjorde som sju andra Teslaägare före henne och plockade fram mobilen och startade Tesla-appen. Där kunde hon se exakt var hennes bil befann sig – bara en kilometer från där hon var. Så när hon ringde polisen kunde hon berätta för dem exakt var hennes bil befann sig.

Hon kunde också i appen följa biljakten – för tjuvarna flydde med bilen när polisen kom. Efter 20 minuters jakt i uppemot 160 km/h (som hon såg i appen) gav till slut tjuvarna upp och kunde fångas av polisen. Skulle polisen nån gång under jakten ha tappat bort tjuvarna skulle Shahin via telefon ha kunnat berättat vart de tog vägen. Tjuvarna hade inte en chans. Så snart de satte sig i Teslan var deras öde beseglat.

Ingen har hittills lyckats stjäla någon Tesla Modell S och lyckats behålla den. Alla ägare har återfått sina bilar. (En i två delar dock, då tjuven lyckades med konststycket att krocka med bilen i 160 km/h, klyva den i två delar och dö på kuppen – enda dödsfallet någonsin i en Tesla förresten.)

Vi får hoppas att informationen når ut till alla biltjuvar: stjäl du en Tesla blir du gripen – eller dör medan du försöker fly.

Visst, andra bilar kan man också montera spårsändare i. Hos vissa modeller finns det tom som beställbar tillbehör. Men Tesla Motors utrustar alla sina Model S med inbyggd GPS, som i och med att den är en del av bilens centraldator går inte att montera loss utan att göra bilen obrukbar. Och även om någon tjuv skulle lyckas lura GPS-en kan den som har en stulen Tesla aldrig få några mjukvaruuppdateringar till den eller någonsin ladda den på en Supercharger anläggning – för så snart han gör det ser Tesla Motors var bilen är. Tesla Motors kan dessutom på distans trådlöst göra bilen obrukbar.

Tesla Model S går helt enkelt inte att stjäla. Där andra bilstöldshistorier slutar -vid tomma parkeringsrutan du hade lämnat bilen på- där börjar historien om du har en Tesla.

 


TCS ett år sedan: Tesla Model S bästsäljande bilen i Norge

Vår nyhet för ett år sedan var början på Tesla Motors segertåg i Norge. Redan då passerade Teslas försäljningssiffror alla andra bilmodellers – om än för en vecka den gången. Sedan dess har Tesla Model S blivit bästsäljande bilen första kvartalen i 2014 och är på god väg att bli årets bästsäljande bil också i vår grannland. Märk väl att jag pratar om bästsäljande bil, inte elbil. Det säljs fler Tesla Model S i Norge än Volkswagen Golf, Volvo V60, än alla andra bilmodeller. Anledningen till det är Norges generösa elbilsrabatter.

Kopplar vi ihop den nyheten med dagens nyhet borde vi se en nedgång i bilstölder i Norge snart!

 

 

Tagged . Bookmark the permalink.