Hur mycket kostar det att ladda på Supercharger?

Supercharger_pris_2020-12

Enligt Tesla kostar det i genomsnitt 3.62 kronor per kWh att ladda på deras Supercharger snabbladdare. Eller rättare sagt, så stod det på företagets hemsida för ett år sedan. Den uppgiften har dock tagits bort sedan dess, nu anges inga priser längre.

Med tanke på senaste tidens prishöjningar på el är det berättigat att undra om inte även priset på Supercharging gått upp? Flera av våra medlemmar har rapporterat om laddpriser på över 4 kronor per kWh. Har Tesla smyghöjt sina priser?

Enligt Tesla var 3.62 kronor per kWh ett medelvärde. Tesla har en dynamisk prissättning på sina laddare där var någonstans och vid vilken tidpunkt man laddar på påverkar priset. Ägarna kan ta del av aktuell prisinformation på bilens karta innan man anländer till laddaren.

För att kontrollera prissättningen bad vi våra medlemmar rapportera in vilka priser de fått när de senast laddat på en Supercharger.

Resultaten visar på en bred spridning. Under december månad har de som svarat på vår undersökning fått betala allt mellan 2.90 till 4.85 kronor per kWh. Det ger ett genomsnittligt kWh-pris på 3.87 kronor.

Detta behöver i och för sig inte betyda att Tesla höjt sina priser med 7%. Det behövs bara en enda person som laddat för 2.40 kronor per kWh men inte rapporterat in det för att hamna på 3.62 kronor i medelvärde igen. Eller att en laddare någonstans i Sverige mitt i natten hade det låga priset – fast ingen som laddade då.

Problemet med genomsnittspris är att de flesta laddar inte mitt i natten på tomma Supercharger stationer. Medelvärdet, mittpunkten mellan högsta och lägsta pris behöver inte betyda att det är så mycket du kommer betala nästa gång du laddar.

För att räkna ut vilket pris som är mest troligt du som Teslaägare får betala på en Supercharger station måste vi räkna ut viktade medelvärdet som även tar i beaktande hur många som laddat på varje prisnivå.

Det viktade medelvärdet för alla svar var 4.23 kronor per kWh. Är du en genomsnittlig Teslaägare som kör när de flesta andra kör och laddar när de flesta andra brukar ladda kommer du i genomsnitt betala 4.23 kronor per kWh för laddning på Superchargers.

Du kan dock påverka dina laddpriser genom att detaljstudera bilens kartor och välja Supercharger och tidpunkt som kan ge lägre priser.

Slutligen låt oss även uppmärksamma att hela 54% av de svarande uppgav att de har gratis Supercharging! Antingen har de en äldre Tesla med gratis laddning livet ut eller tvärtom en splitterny med 6 månaders referral erbjudande. Uppgav man en annan ägares referralkod fick man ett halvt års gratis Supercharger laddning. Den kampanjen är dock avslutad nu.

 


timpris_211129pTrots alla larmrapporter är det fortfarande billigare att ladda sin elbil hemma än att tanka bensin eller diesel, speciellt om man laddar på natten. Tänk om man kunde göra likadant, tanka sin bensinbil för en femtedel av priset på natten!

Bookmark the permalink.