2022 – så tycker ni

KristallkulaÅrets första dag frågade vi våra medlemmar: vad tror ni kommer hända under 2022? 113 tappra personer fyllde i formuläret med sina förutsägelser, gissningar om vad det kommande året kan komma bjuda på. Så här kommer året bli enligt deras samlade vishet:

58% av de röstande spådde att Giga Berlin kommer leverera 100-200 tusen Tesla Model Y till Europeiska kunder i år.

93% av de röstande tror att Giga Texas kommer också börja med Model Y leveranser i år, 63% tror att de även kommer börja leverera 4680 batterier.

Hur många bilar de hinner tillverka under året var mer osäkert. 46% av de röstande förutspår att Giga Texas kommer leverera 100-200 tusen bilar till amerikanska kunder i år, men 21% förutspådde dock problem med att skala upp tillverkningen och endast några tiotusen levererade exemplar. Är det den geografiska närheten till Berlin som gör att folk har mer förtroende för den fabriken eller avsaknaden av nyheter från bygget i Texas?

48% av de röstande gissar att Tesla kommer ha mindre leveranser av sina 4680 batterier till kunder men ingen volymproduktion. (Mindre än hundra tusen bilar med de nya batterierna.) 22% tror inte ens det utan att vi får se enbart prototyper och förserieproduktion.

57% av de som röstat tror att Tesla kommer även ha några mindre leveranser av Tesla Semi, mest för syns skull till några få utvalda kunder.

53% av de röstande tror att vi kommer inte se några Cybertruck leveranser i år. Men fler prototyper och förseriebilar som testas runt om i USA.

Om Roadstern var våra medlemmar ganska så eniga: 76% tror inga Tesla Roadsters i år.

Teslas kommande kompaktbil (som inte kommer heta Model 2) delade dock upp svaren i två läger. 50% tror att det kommer inte hända något i år, 48% tror dock att vi kommer se bilen på ett event. (Och 2% optimister tror på produktionsstart redan i år!)

Men 92% var eniga: Tesla Model 2 kommer få ratt.

52% av de röstande tror att Teslas självkörande mjukvara kommer bli ganska bra. Det kommer bli sällan förarna kommer behöva ta över ratten men ändå måste man fortfarande vara beredd och övervaka färden.

Majoriteten, 75% av de röstande hoppas att även Tesla kommer släppa level 3 kökörning på motorväg liknande det Mercedes har fått godkänt för. Endast 3% tror att alla som köpt FSD i EU kommer få det i år.

En tredjedel tror att FSD beta kommer även släppas i Europa och att Navigate on Autopilot kommer få byta fil själv även hos oss så som den gör i USA utan att föraren behöver godkänna filbytet manuellt.

En överväldigande majoritet, 80% tror att SpaceX kommer lyckas nå omloppsbana med Starship och sedan åter landa på jorden igen.

70% av de svarande tror att SpaceX kommer börja leverera Starlink mottagarantenner till svenska kunder – fast 32% tror att kvaliteten på Internet kommer vara alldeles för dålig för någon bred succé än.

Slutligen förutspår 56% av de som röstat att 40-50% av alla bilar sålda i Sverige i december kommer vara rena elbilar.

En sammanfattning av alla svaren finns här.

Attans att vi måste vänta ett helt år på facit nu!

Bookmark the permalink.