Hur blir 2022?

KristallkulaNu i början på det nya året är det dags att titta djupt i kristallkulan och försöka skönja vad det här kommande året har att bjuda på. Vad har vi att se fram emot?

Giga Berlin. Det är väl vilken dag som helst nu? Att förutspå att produktionen startar i år är verkligen en lågoddsare. (Eller kommer vi uppleva skrället att Tesla inte får tillstånd utan måste lägga ner fabriken? Chansen för det är visserligen minimal men faktiskt inte noll.)

I början kommer produktionstakten vara extremt låg, för att sedan långsamt öka under året. Det kommer nog komma en och annan domedagsartikel om “Teslas enorma produktionsproblem” som inte förstår hur komplext det är att köra igång en så stor fabrik. Men till slutet av året bör vi ha kommit upp i betydande volymer.

Giga Texas. Även Giga Texas kommer börja produktion under året. Men av vad? Det talas om både Tesla Model 3, Model Y, Tesla Semi och Cybertruck. Och så batterier också förstås. Men vilka blir först ut och i vilka volymer?

Tesla Semi. Kommer vi se några eldrivna långtradare från Tesla i år? Å ena sidan har Elon Musk flaggat för leveransstart 2023 å andra sidan har vi hört rykten om Semis som levereras till PepsiCo redan nu vid årsskiftet. Och så förstås den MegaCharger anläggningen som byggts i Nevada. Får vi gissa kommer vi se några förserier bli byggda i år och testas internt och externt men “riktiga” leveranser till “riktiga” kunder först nästa år.

Tesla Cybertruck. Produktion påstods av Tesla börja mot slutet av 2022 – tills de deletade det från deras hemsida. Just nu lovas officiellt ingenting men vi tror och hoppas åtminstone se förseriebilar ute i det vilda i år. Kanske rent av leveranser mot slutet av året? Men inte till Europa. Det vet vi redan, att den Cybertruck som nu kommer byggas inte kommer exporteras till oss i Europa den är endast avsedd den Nordamerikanska marknaden.

Tesla Roadster produktion kommer börja 2023 enligt Tesla så vi har inga förhoppningar för den i år. Möjligtvis några fler prototyper.

Tesla Model 2, som inte kommer heta Model 2 men ryktas bli Teslas småbil… kommer den visas upp i år? Den ryktas vara redan utvecklad men väntar på självkörande mjukvaran – för den ryktas komma utan ratt. Om Tesla siktar på produktion år 2023 borde den visas upp som prototyp i år.

Självkörande Teslor. Det åker redan runt många självkörande Teslor på amerikanska vägar. Tusentals ägare har fått tillgång till beta mjukvaran. Eller så kan man hävda att inte en enda bil, för man måste ju fortfarande hålla i ratten och vara beredd ta över. Mjukvaran är långt ifrån perfekt än, föraren behöver fortfarande ta över styrningen ibland. Men enligt rapporter färre och färre gånger. Nya versioner av självkörande mjukvaran blir allt bättre. Kommer Tesla lyckas få ordning på mjukvaran? Kommer bilarna klara köra själva innan slutet av 2022? Lagen kommer nog fortfarande tvinga förarna hålla i ratten. Och stora frågan är hur mycket av detta kommer EU tillåta? Kommer vi se några självkörande bilar på våra egna gator? Och kommer Tesla ens vara först? Det finns många andra aktörer som håller på med självkörande bilar.

Starship. Kommer SpaceX nya rymdraket Starship nå omloppsbana i år? Eller kommer vi se fler spektakulära explosioner? Kanske både och.

Starlink. Man kan nu beställa mottagarantenner till SpaceX rymdbaserade Internet till Sverige. “Starlink is targeting coverage in your area in 2022” står det på beställningssidan. Betyder det att vi kommer få satellitbaserad Internet i vårt land redan i år – eller bara fler betatestare?

Elbilar blir normen. Andel rena elbilar av totala bilförsäljningen ökade från 10 till över 30% under 2021. Kommer marknadsandelen att fortsätta öka eller kommer vi se en minskning av takten när folk läser för många skräckartiklar om “elkrisen”?

Nytt för i år är att du kan själv berätta hur du tror det nya året kommer bli:

Rösta på vad DU tror kommer hända i år genom att klicka här!

 

Bookmark the permalink.