Starlink kostar 1079 kronor i månaden

StarlinkKiruna

SpaceX satellitbaserade Internet Starlink har nu publicerat sina svenska priser. Utrustningen kostar 6 304 kronor inklusive frakt. Sedan kostar abonnemanget 1079 kronor i månaden. För det priset får man mellan 50 och 150 Mbps bandbredd och 20-40 ms latency. Det vill säga ungefär som 4G mobilanslutning – fast över hela Sveriges yta. SpaceX anger 2022 som startdatum för leverans i Sverige. Intresserade kan anmäla sig på företagets hemsida.

SpaceX har nu 64 satelliter på banor som även täcker Sverige. De passerar oss på 560-570 km höjd. Enligt plan kommer runt 600 satelliter vara på plats på banor som når Sverige till 2024 och drygt 1200 när Starlink är fullt utbyggd 2027. Med fler satelliter på plats kommer hastigheten öka och fördröjningen minska. Elon Musk utlovade i en tweet 300 Mbps och 20 ms latency redan till nästa år. Högsta uppmätna hastigheten hittills är 610 Mbps. Men fler satelliter kommer framför allt mota bort de perioder av låg hastighet eller till och med avbrutet kontakt som de allra första testanvändarna upplevt.

Starlink har ingen databegränsning liknande mobilabonnemang brukar ha. I alla fall inte än så länge. “För närvarande finns det ingen data tak” står det på företagets hemsida.

StarlinkAntennaStarlinks mottagarantenn monteras med fördel på hustak så den har fritt syn uppåt. Den är extremt enkel att installera, anslut bara kabel och slå på. Sedan vrider den själv antennen rätt och kopplar upp sig mot satelliterna. Internetkopplingen kan sedan delas via den inbyggda WiFi routern eller via Ethernet kablar.

Intressant för oss i kalla och snöiga norden är vad företaget skriver om vädertålighet:

“Starlink är designad och testad för att hantera ett brett spektrum av temperaturer och väderförhållanden inklusive snö, hagel, snöslask, kraftigt regn och extrem värme. Starlink är inte designat för att hantera orkaner, tornados, jordbävningar, meteorer, dinosaurier eller andra extrema naturkrafter.

Starlink är klassad för att fungera utomhus mellan -30 till +50 grader Celsius. […] Under stunder av extrem värme eller kyla kan Starlink uppleva något minskad prestanda.

Starlink har också förmågan att smälta snö! Den här funktionen hjälper till att förhindra serviceförsämring under vinterförhållanden. Vi rekommenderar att du installerar Starlink på en plats som undviker att snöansamlingar och andra hinder blockerar synfältet.

Starlink är utformad för att fungera i våta förhållanden; den är hydrofob och har låg affinitet till vatten. I extrema fall kan kraftigt regn eller blåst påverka din anslutning, vilket kan leda till lägre hastigheter eller ett sällsynt avbrott. Det rekommenderas starkt att du inte applicerar ytterligare skyddsöverdrag eftersom detta kommer att försämra Starlinks prestanda inklusive dess förmåga att smälta snö.”

Kunder i bland annat Kanada har rapporterat att mottagaren värmer upp och tiltar antennen om den blir täckt av snö. Det hjälper lite men vill man ha bättre mottagning bör man svepa bort all snö från antennen för hand. Nedan video visar 30 Mps mottagningshastighet under snöfall som ökar till 100 Mbps då han rengör antennen för hand.

Starlink verkar bli lösningen på hur vi ska få bredband i hela Sverige, även långt ut i glesbygden. 1079 kronor i månaden låter väldigt dyrt om du bor i en storstad och har många andra leverantörer – men det finns många platser i vårt land där du inte kan få bredband över huvud taget. Har inte ens mobiltäckning. Då blir SpaceX Starlink plötsligt väldigt lockande. Turistnäringen i norra Sverige har till exempel klagat på att deras gäster förväntar nuförtiden WiFi och Internet även i avlägsna fjällstugor.

Starlink kommer som en räddande ängel för regeringens mål att alla i hela Sverige ska ha tillgång till bredband senast 2025. De har nu gett Post- och telestyrelsen i uppdrag att analysera hur satellitlösningar kan användas för att nå bredbandsmålet.

Redan nästa år kan vi alltså få en väldigt extern konkurrent till bredbandsutbyggnaden i norra Sverige.

Bookmark the permalink.