2022 – med facit i hand

Det blev både rätt och fel när vi för ett år sedan gissade vad 2022 skulle bjuda på.

Så här skrev vi då:

Giga Berlin. Att förutspå att produktionen startar i år är verkligen en lågoddsare. I början kommer produktionstakten vara extremt låg, för att sedan långsamt öka under året. Det kommer nog komma en och annan domedagsartikel om “Teslas enorma produktionsproblem” som inte förstår hur komplext det är att köra igång en så stor fabrik. Men till slutet av året bör vi ha kommit upp i betydande volymer.

När vi bad er läsare gissa spådde 58% av de röstande att Giga Berlin kommer leverera 100-200 tusen Tesla Model Y till Europeiska kunder under 2022.

Det blev precis som vi trodde. Giga Berlin fick sina nödvändiga tillstånd och kunde starta produktionen. Tillverkningstakten ökade långsamt under året och det blev både en och annan domedagsartikel. Men till slutet av året har fabriken ändå kommit upp i en produktionstakt på 3 000 bilar per vecka.

Giga Texas. Även Giga Texas kommer börja produktion under året. Men av vad? Det talas om både Tesla Model 3, Model Y, Tesla Semi och Cybertruck. Och så batterier också förstås. Men vilka blir först ut och i vilka volymer?

När vi bad er läsare gissa spådde 93% av de röstande att även Giga Texas skulle börja med Model Y leveranser, 63% trodde att de även skulle börja leverera 4680 batterier.

Giga Texas blev en ännu större succé än Giga Berlin. Trots att de började senare kom de upp i liknande eller högre tillverkningstakt än Giga Berlin. Det produceras idag både 4680 batterier, Model Y och Tesla Semi på fabriken, och Tesla håller på att förbereda inför produktionsstarten av Cybertruck i år.

Tesla Semi. Kommer vi se några eldrivna långtradare från Tesla i år? Får vi gissa kommer vi se några förserier bli byggda i år och testas internt och externt men “riktiga” leveranser till “riktiga” kunder först nästa år.

57% av dem som röstat trodde att Tesla skulle ha några mindre leveranser av Tesla Semi, mest för syns skull till några få utvalda kunder.

Det blev ganska exakt så. Tesla har startat produktionen av sina långtradare och PepsiCo har fått sina första Tesla Semi – men volymproduktionen kommer först 2023.

Tesla Cybertruck. Produktion påstods av Tesla börja mot slutet av 2022 – tills de deletade det från deras hemsida. Just nu lovas officiellt ingenting men vi tror och hoppas åtminstone se förseriebilar ute i det vilda i år. Kanske rent av leveranser mot slutet av året?

53% av de röstande trodde inte att vi skulle se några Cybertruck leveranser 2022. Men fler prototyper och förseriebilar som testas runt om i USA.

Nej, det blev inget Cybertruck i år. Men vi fick se några glimtar av den och från Giga Texas där tillverkningslinan färdigställs. Kanske i år.

Tesla Model 2, som inte kommer heta Model 2 men ryktas bli Teslas småbil… kommer den visas upp i år? Den ryktas vara redan utvecklad men väntar på självkörande mjukvaran – för den ryktas komma utan ratt. Om Tesla siktar på produktion år 2023 borde den visas upp som prototyp i år.

50% av dem som röstat trodde inte att det skulle hända något under 2022, 48% trodde dock att vi skulle sett bilen på ett event. (Och 2% optimister trodde till och med på produktionsstart!) Men 92% var eniga: Tesla Model 2 kommer få ratt.

Nej, det blev inget Tesla Model 2 i år. Varken prototyp eller event. Inte ens ett litet spionfoto. Det enda vi fick bekräftat är att Tesla håller på med den.

Självkörande Teslor. Kommer Tesla lyckas få ordning på mjukvaran? Kommer bilarna klara köra själva innan slutet av 2022? Kommer vi se några självkörande bilar på våra egna gator?

52% av de röstande trodde att Teslas självkörande mjukvara skulle bli så pass bra att förarna endast sällan behöver ta över ratten. 75% av de röstande hoppades att även Tesla skulle släppa level 3 kökörning på motorväg.

En tredjedel trodde att FSD beta även skulle släppas i Europa och att Navigate on Autopilot skulle få byta fil själv så som den gör i USA.

FSD beta blev allt bättre på att köra bil under året. Vi fick se många långa YouTube videoklipp på långa resor på vältrafikerade vägar. Tesla släppte mjukvaran till alla som beställt den i USA.

Men till oss i Europa har den inte kommit än. Inte heller kökörning eller några förbättringar av Navigate on Autopilot – tvärtom tvingade EU Tesla att fördumma den, den får inte längre svänga av till avfarten på egen hand.

Starship. Kommer SpaceX nya rymdraket Starship nå omloppsbana i år? Eller kommer vi se fler spektakulära explosioner? Kanske både och.

80% trodde att SpaceX skulle lyckas nå omloppsbana med Starship och sedan åter landa på jorden igen.

Det blev inte både och utan varken eller. Inga explosioner, inga åkturer, inga uppskjutningar. Starship flög inte en enda gång under 2022.

Starlink. “Starlink is targeting coverage in your area in 2022” står det på beställningssidan. Betyder det att vi kommer få satellitbaserad Internet i vårt land redan under 2022 – eller bara fler betatestare?

70% av de svarande i vår omröstning trodde att SpaceX skulle börja leverera Starlink mottagarantenner till svenska kunder under 2022 – fast 32% trodde att kvaliteten på Internet skulle vara alldeles för dålig för någon bred succé än.

Det blev exakt så. SpaceX öppnade upp Starlink över Sverige och vem som helst kan köpa mottagarantenn idag – men kvaliteten på uppkopplingen är fortfarande sisådär, pga för få satelliter i polär bana än.

Elbilar blir normen. Andel rena elbilar av totala bilförsäljningen ökade från 10 till över 30% under 2021. Kommer marknadsandelen att fortsätta öka eller kommer vi se en minskning av takten när folk läser för många skräckartiklar om “elkrisen”?

56% av dem som röstat trodde att 40-50% av alla bilar sålda i Sverige i december skulle vara rena elbilar.

Ja 2022 blev verkligen året då elbilar blev normen. När bensin- och dieselpriserna sköt i höjden stormades landets alla bilförsäljare av folk som ville skaffa elbilar.

Trots problem med leveranserna och avskaffade elbilsbonus ökade andelen elbilar stadigt under året.

I december 2022 var 49,6% av alla nyregistrerade bilar i Sverige rena elbilar.

Det blev inte så pjåkiga förutsägelser. Vi fick rätt på mycket, även om det hände så mycket oförutsett under året som ingen av oss kunde ha gissat för ett år sedan. Vi får se om vi får samma tur med våra förutsägelser för i år.

Du kan också spå hur året kommer att bli! Klicka här och rösta på vad DU tror kommer hända i år!

Bookmark the permalink.