Hälften av alla nya bilar elbilar i december

Hälften av alla nyregistrerade bilar i december i Sverige var rena elbilar.

Närmare bestämt 49,6%, 18 546 elbilar av totalt 37 428 nyregistrerade bilar enligt car.info.

Siffran avser endast rena elbilar. Tittar vi på alla laddbara bilar, inklusive laddhybrider var andelen hela 71,6 procent!

Sa någon att hon skaffat en ny bil i december kan man nästan utgå ifrån att den var laddbar.

Det var dock inte så under hela året. Grafen ovan visar andelen elbilar i procent, månad för månad i fjol.

I början av året utgjorde elbilar endast 24% av nyregistreringarna. Men sedan hände det något: Ryssland tågade in i Ukraina och bränslepriserna sköt i höjden. Folk som aldrig förut övervägt köpa en elbil blev plötsligt intresserade och stormade bilhandlarna i jakt efter dem. Undertecknad själv blev nerringd av folk som undrade vilken elbil de borde köpa? “Den du kan hitta” var mitt svar, ty det blev brist på leveransfärdiga elbilar. Det var på grund av den lagerrensningen andelen elbilar tog en skutt till 30% i mars.

Nästa skutt, till 31% inträffade i juni. Färska leveranser av Teslor och andra elbilar folk beställt anlände till bilhandlarna och nådde de förväntansfulla kunderna.

Men den riktiga “raketen” började i september, med ständigt stigande andelar rena elbilar. 33%, 40% och till sist hela 50% av alla levererade bilar utgjordes av elbilar.

“Elbilens dag” inträffade den 8 november i fjol. Det var den sista dagen man kunde köpa en elbil med bonus. Bilförsäljare hade extraöppet långt in på natten för att hinna med alla beställningar. För det räckte att beställa bilen den dagen. Även om bilen får leverans senare var den berättigad till elbilsbonus. Många av bilarna levererade under december var nog sådana som beställdes den dagen.

Den stora frågan nu är förstås om den utvecklingen vi såg de senaste fyra månaderna kommer bestå – eller om det var en tillfällig topp? Avskaffad bonus i kombination med lågkonjunktur kan onekligen sätta sordin på suget efter elbilar. De närmsta månaderna kommer verkligen bli spännande.

Bookmark the permalink.