Mest sålda elbilen i Sverige 2022Den mest sålda elbilen i Sverige i fjol blev Volkswagen ID.4 med 8 876 nyregistrerade bilar under året, enligt statistik från car.info

Listan här bredvid visar topplistan över nyregistrerade elbilar i 2022 i Sverige.

Tvåan Volvo XC40 levererades det knapp några av i början av året – men desto fler efter augusti! De fyra månader leveranser räckte till att nå en mycket hedrande andra plats.

Tesla Model Y ledde länge som mest sålda elbilen under året men leveranserna dippade under tredje kvartalet. Tesla brukar leverera bilar till kunder sista månaden i varje kvartal i Sverige. Medan mars och juni visade starka leveranssiffror var september något av en besvikelse med mindre än hälften av vad vi är vana vid. Kan slopad elbilsbonus för bilar över 700 tusen spelat in? Eller att Tesla prioriterat andra marknader för leverans det kvartalet? December månads leveranser var hur som helst tillbaka på sedvanlig nivå med över tusen nyregistreringar. Dippen i september kostade dock Model Y segern.

Även Kia e-Niro var nära att gå om Model Y i topplistan, det handlade i slutändan endast om ett dussin bilar.

Resten av listan är föga överraskande, kanske med undantag för Nissan Leaf som efter elva år och föråldrad laddsystem fortfarande lyckades komma in på åttonde plats. Leaf är enda elbilsmodellen som fortfarande använder CHAdeMO laddkontakt för snabbladdning, en standard som definitivt kan anses vara föråldrad nu med allt färre laddstationer som fortfarande stödjer den. Alla nya elbilar och så gott som alla nya snabbladdare har istället anammat CCS standarden för snabbladdning.

Även om vi tittar på topplistan över totalt antal registrerade elbilar i landet är det Volkswagen ID.4 som är på förstaplats med 15 821 bilar.

Sveriges vanligaste elbil är VW ID.4

Tvåan Kia e-Niro ligger dock inte långt efter med 15 762 registrerade bilar.

Tesla Model 3 kommer på tredje plats med 15 548 bilar.

Sammanlagt har vi nu 219 tusen elbilar i Sverige.

För ett år sedan fanns det 122 tusen. Antalet elbilar har närapå fördubblats på ett år (80% ökning). Nära hälften av alla elbilar på våra gator och torg är mindre än ett år gamla.

Bookmark the permalink.