2023 – så tycker ni

Årets första dag frågade vi våra medlemmar: vad tror ni kommer hända under 2023? 113 tappra personer fyllde i formuläret med sina förutsägelser, gissningar om vad det kommande året kan komma bjuda på. Så här kommer året bli enligt deras samlade vishet:

Våra medlemmar är eniga: 74% av de svarande tror att Giga Berlin kommer börja producera 4680 batterier – men endast en pilotanläggning med mindre volymer.

Det kommer att komma en ny version av Tesla Model 3 och Y, som framför allt kommer bjuda på tystare kabin (52%), bättre komfort (45%), lägre pris (34%) och längre räckvidd (32%).

Mot slutet av året kommer Tesla tillverka mellan 100 (36%) och 200 (28%) Semi elektriska långtradare i veckan.

Våra medlemmar är eniga: 87% tror att Cybertruck börjar äntligen levereras till kunder (i USA). Fast 48% tror att endast till några enstaka kunder. 33% tror att drygt 10 tusen kommer att levereras.

2023 blir dock inte Tesla Roadsters år. Hela 67% siar att den kommer inte börja levereras i år.

Tesla Model 2 är betydligt svårare att förutsäga. 46% tror att inget kommer hända kring den i år heller, 52% tror att den kommer visas upp på ett event – och endast 2% tror på serieproduktion i år. Hela 94% anser dock att den kommer att ha ratt (ej enbart fullt självkörande).

56% av de svarande anser att Teslas självkörande FSD mjukvara kommer fungera ganska bra i år. Det är sällan förarna kommer behöva ta över ratten (fast måste ändå övervaka färden). 12% tror på att den kommer fungera så lysande att bilarna skulle egentligen klara sig själva (fast lagen kan komma fortfarande tvinga förarna vara beredda ta över). 3% tror Tesla kommer ge upp försöken till fullt självkörande bilar – och ingen, inte en enda svarande tror vi kommer se helt autonoma Tesla robotaxis på amerikanska vägar i år.

Ingen bred release av FSD beta i Europa. Men 43% tror att vi kommer få level 3 kökörning på motorväg till våra Teslor, 36% hoppas EU kommer tillåta bilarna byta fil på egen hand, och 33% att vi får smart summon på parkeringsplatser som i USA. 30% ser dock en liten chans att FSD beta kan åtminstone hitta till några utvalda europeiska testförare.

75% siar att SpaceX Starship både kommer nå omloppsbana i år och återvänder och landar på jorden igen. Endast 2% tror på månfärd dock.

Starlink kommer få begränsad framgång i Sverige i år. 43% tror att enstaka hotell i glesbygd kommer skaffa en terminal, 51% tror på några tusen teknikintresserade abonnenter – men endast 3% tror på stort genomslag med hundratusen abonnenter.

Teslabot kommer visas upp (igen) i år. Och den kommer att kunna gå på egen hand. Ungefär lika bra som en människa tror 43% – samma “jag har bajsat på mig” gångstil som prototypen hade tror 37%. 39% tror att den kommer kunna utföra enklare sysslor men endast 8% tror att den ska även klara avancerade uppgifter.

Men svårast att sia om var vår sista fråga, om hur stor andel av alla nyregistrerade bilar december 2023 kommer utgöras av elbilar. I år blev det 50% – men kommer de nya reglerna och lågkonjunkturen att påverka den siffran uppåt eller neråt?

36% tror på en måttlig uppgång, upp till runt 60% av alla bilar. 17% hoppas på att elbilar om ett år utgör uppemot 70% av alla bilarna – lika många tror på oförändrat 50%. Pessimismen brer också ut sig: 16% av de svarande tror på en minskning av andelen till 40%, 9% till och med tror på ett ras tillbaka till 30% av försäljningen.

En sammanfattning av alla svaren finns här.

Attans att vi måste vänta ett helt år på facit nu!

Bookmark the permalink.