Klimatbonuset upphör – passa på att köpa elbil idag!

NoBonus

Den nya regeringen meddelade i går att de avskaffar elbilsbonus. Folk som köpt elbilar för max 700 tusen kronor har hittills fått 70 tusen kronor i elbilsbonus sex månader efter att de hämtat ut bilen.

Regeringen avskaffar nu elbilsbonuset. Men det finns fortfarande en sista chans att kunna få den: du måste beställa din elbil idag! Bokstavligen: IDAG!!!

Enligt pressmeddelande från Miljödepartementet:

Den bil som köpts eller beställts senast den 8 november 2022 ska för att få klimatbonus uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske, det vill säga tidigast sex månader efter att bilen för första gången har ställts på i vägtrafikregistret. Sedan tidigare gäller att det från och med den 1 januari 2023 endast är bilar som släpper ut högst 30 gram koldioxid per kilometer eller är utrustad med teknik för drift med fordonsgas (naturgas/biogas) som är klimatbonusbilar. Den som köpt eller beställt en sådan bil måste också kunna visa för Transportstyrelsen att köpet eller beställningen gjordes senast den 8 november.

Beställer du din elbil idag den 8 november och den kostar under 700 tusen på skatteverkets nybilsprislista kan du fortfarande få bonus för den – även om bilen levereras först nästa år!

Du måste kunna bevisa att du beställt bilen just idag. Spara kvittot!

Beställer du bilen i morgon är det för sent. Vi misstänker att bilhandlare kommer bli nerringda av kunder idag!

Ska du köpa en Tesla är det enklare: det är bara att surfa in till Teslas designsida och beställa din bil. Det är dock endast de bakhjulsdrivna instegsmodellerna av Model 3 och Model Y som är berättigade bonus – de andra kostar över 700 tusen kronor.

Den uppmärksamma märker dock att för att få klimatbonus måste bilen “uppfylla de regler som gäller vid den tidpunkt när utbetalning ska ske”. Det innebär att förutom att utsläppsgränsen för att få bonus sänks till 30 gram CO2 per km sänks även bonus beloppet till 50 000 kronor vid årsskiftet. Det är sänkningar redan den förra regeringen bestämt.

Och om skatteverket höjer bilens nybilspris till över 700 tusen kronor tills du ska hämta ut din bil – ja då kan du gå miste om bonuset helt.

Fast köper du din elbil i morgon kommer du garanterat inte få någonting. Så passa på idag!

Maluset blir dock kvar. Bonus-malus systemet byggde på att malus-avgifter på avgasbilar skulle (åtminstone delvis) finansiera bonus till elbilar. Nu avskaffar regeringen bonus-utgifterna. Men behåller malus-inkomsterna.

“Malus lämnas oförändrad för att bidra till ökad andel miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp” enligt pressreleaset.

Bookmark the permalink.