Iskall elbilsmarknad? Inte hos Tesla.

Elbilsförsäljningen störtdök efter slopad klimatbonus kan man läsa på Aftonbladet. Även andra media har förmedlat liknande alarmerande budskap. Bilmarknaden håller på att krympa. Inflation och höjda räntor gör att folk håller i plånboken och köper färre bilar. Framför allt färre elbilar.

“Om man jämför med en termometer så är det just nu iskallt. Det finns i princip inga privatkunder kvar som köper elbilar”, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden till Aftonbladets reporter.

Regeringen slopade elbilsbonuset över en natt den 8:e november. Tusentals köpare stormade bilhallarna och köpte elbil den dagen – men sedan störtdök försäljningen drastiskt. Månadskostnaden för att privatleasa en elbil har i det närmsta fördubblats. Enligt Klaus Silfvenius på Motorbranschens Riksförbund (MRF) finns det säljare som sålt massor med elbilar den 8:e november – men inte en enda fram till årsskiftet sedan dess.

Det finns dock ett företag som går mot strömmen(!): Tesla.

Våra kontakter på företaget vill inte dela med sig exakta siffror men hälsar glatt att försäljningen går som tåget (eller ja, bättre än tåget i dessa tider). De ser inga vikande beställningssiffror utan hoppas tvärtom få en rekordmånad. De ser heller inte någon större förändring i mixen av finansiering.

När regeringen avskaffar elbilsbonuset på 70 000 kronor sänker Tesla sina priser med hundra tusen. När kunder tröttnar på årslånga leveranstider skeppar Tesla de beställda bilarna inom någon månad. Det är så man fortsätter sälja elbilar även i kristider.

De andra biltillverkarna vill så gärna skylla på regeringen. Eller på de höga räntorna. Eller chipsbrist. Men det de istället borde titta på är prislappen på deras bilar. Det är kanske därför ingen vill köpa deras elbilar nu.

Bookmark the permalink.